Törvényben biztosítanák a büdzsé többletét

Vágólapra másolva!
Csak többlettel lehetne költségvetést tervezni 2008-tól Gyurcsány Ferenc tervei szerint. A miniszterelnök ezért hamarosan törvényjavaslatot nyújt be a parlamentnek. Gyurcsány ugyanakkor a Befektető Tanács ülésén kijelentette: az államháztartási egyensúly helyreállítását követően el kell gondolkodni azon, hogy milyen módon lehetne az adórendszer átalakításával élénkíteni a gazdaságot.
Vágólapra másolva!

Módosító javaslatot tervez a kormány, amely szerint 2008-tól csak olyan költségvetést terjeszthető be és fogadható el, amelyben az államháztartás elsődleges egyenlege szufficites - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Befektetői Tanács ülésén pénteken Budapesten. A kormányfő hozzátette, hogy a jövő évi költségvetéshez kapcsolódó javaslat várhatóan a következő napokban kerül a parlament elé.

Gyurcsány Ferenc szavai szerint a jelenlegi adórendszer struktúrájában, belső szerkezetében nem eléggé támogatja a növekedést. Rövid távon igaza van a kormánynak, amikor a kiigazítás érdekében először bevételnövelő intézkedéseket tett, viszont a kiigazítás első nagy szakasza után, el lehet gondolkozni azon, hogy a következő évekre meghatározott adótömeget elő lehet-e állítani más szerkezetben - tette hozzá a kormányfő. Gyurcsány Ferenc szerint 2007-ben el lehet kezdeni az eddigieken túlmutató, nagy átalakítási programokat, amelyek érinthetik az adórendszer belső szerkezetét és a nyugdíjrendszer hosszú távú folyamatait.

Sugár András, a Befektetői Tanács társelnöke arra hívta fel a parlamenti pártok figyelmét, hogy álljanak ki a magyarországi befektetésekért, hajtsák végre következetesen a konvergenciaprogramot az euró mielőbbi bevezetése érdekében. A tanács szorgalmazza, hogy a parlamenti pártok biztosítsák a kiszámítható és átlátható üzleti környezetet, folytassák a nagy elosztórendszerek átalakítását. Azt várják a parlamenti pártoktól, hogy dolgozzanak ki arányos és egyben a versenyképességet szolgáló adó- és járulékrendszert.

A társelnök felhívta a figyelmet arra is, hogy a parlamenti pártok tegyenek lépéseket a bürokrácia csökkentése, a közigazgatási folyamatok vállalatokat is érintő egyszerűsítése érdekében, valamint igazítsák a magyar oktatási rendszert a gazdaság tényleges igényeihez.

A Befektetői Tanács 1998 márciusában alakult a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara kezdeményezésére, célja a mindenkori magyar kormány és az országban befektető legnagyobb cégek elsőszámú vezetői közötti folyamatos párbeszéd fenntartása annak érdekében, hogy további jelentős befektetések érkezzenek Magyarországra.