Kevés a magyarok megtakarítása

Vágólapra másolva!
Még Oroszországban is magasabb a pénztartalékkal rendelkezők aránya, mint Magyarországon, ahol a lakosság 81 százalékának nincs pénzügyi befektetése - derült ki a GfK piackutató legfrissebb felméréséből.
Vágólapra másolva!

Ausztriában és Németországban a lakosság több mint 60 százalékának, de még Csehországban is több mint felének, Nyugat-Európában a lakosság 59, az USA-ban pedig 55 százalékának van pénzügyi megtakarítása. A magyaroknál ez az arány a 20 százalékot sem éri el. Ez pedig még az orosz arányoknál is rosszabb, ott a lakosság 77 százaléka nem takarít meg - írja a Népszabadság.

Nem elég, hogy a magyar háztartások érdemi pénzügyi tartalék nélkül vágnak neki a költségvetési megszorítások miatt szűkebb esztendőknek, de a megkérdezettek 40 százaléka gondolja úgy, hogy jövőre még kevesebbet spórolna. Mindössze két százalékuk jelezte: többet takarítana meg. A válaszadók 23 százaléka valamivel kevésbé, 31 százalékuk az eddigiekkel azonos mértékben spórolna a következő hónapokban.

A hazai pénzügyi kultúrát jól jellemzi: a takarékoskodók vagyonukat jellemzően rövid futamidőre kötik le, és többnyire bankbetétbe fektetik. Kozák Ákos, a GfK Hungária igazgatója szerint ez várhatóan nem is változik a következő években.