Csak a nagyfogyasztóknak drágult a földgáz

Vágólapra másolva!
Január 18-tól emelkedett a földgáz fogyasztói ára, ez azonban a gyakorlatban nem jelenti azt, hogy a háztartásoknak ténylegesen többet kellene fizetnie a gázért. A lakossági gázár-támogatás ugyanis éppen az áremelkedéssel megegyező mértékben nő, így kompenzálja azt.
Vágólapra másolva!

Bizonyára sokan kapnak levelet ezekben a napokban a Fővárosi Gázművek Rt.-től, amelyben a közüzemi gázdíjak, és a gázár-támogatás január 18-tól életbe lépő módosulásáról tájékoztatják ügyfeleiket. Annak ellenére, hogy elvben a kisfogyasztói díjtételek is emelkedtek, a valóságban a háztartások számára nem drágul a földgáz.

A Magyar Energiahivatal tájékoztatása szerint az áremelkedés csak a közüzemi fogyasztókat terheli, mivel a háztartási gázár kompenzációja (vagyis támogatása) szintén nő, ezért kiegyenlíti az áremelést. Tehát a lakossági fogyasztóknak továbbra is ugyanannyiba kerül a földgáz, mint korábban.

A gázár-kompenzáció egyébként kiterjed a lakossági célú távhőszolgáltatók gázfogyasztására is, vagyis a távhőszolgáltatók költségeit a gázáremelés nem növeli. Az egyéb közüzemi fogyasztók gázdíjai mintegy 8 százalékkal emelkedtek, tehát tovább nőtt a különbség a lakossági és a nagyfogyasztói tarifák között - természetesen az utóbbiak javára.