Kevesebb tejet vásárolnak a feldolgozók

Vágólapra másolva!
Tavaly Magyarországon összesen 1,439 milliárd liter tejet vásároltak fel, ami 4 százalékkal kevesebb az előző évinél - mondta Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács elnöke sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.
Vágólapra másolva!

A szakember szerint a múlt évi tendenciák azt mutatták, hogy a termeléscsökkenés nem állt meg, és a tejágazat továbbra is súlyos helyzetben van. A magyar tejfogyasztás jelenleg évi 164 liter, szemben a korábbi évek 150 literes átlagával. A Magyarországon elfogyasztott tejmennyiség 25 százaléka már külföldről érkezik.

Istvánfalvi Miklós szerint az ágazat válságát mutatja az is, hogy az utóbbi években a tej felvásárlási ára drasztikus mértékben csökkent. Tavaly 64,5 forintot adtak a felvásárlók átlagosan egy liter tejért, szemben az uniós csatlakozás előtti literenkénti 72 forinttal.

A múlt évben a tej előállításának önköltsége 70 forint körül mozgott. A gazdaságtalan termelés következtében a tejkvóta piaci ára is csökkent. Az előző években még 25-30 forintot adtak egy liter tejkvótáért a szabadpiacon, a múlt évben ez már 10 forint körüli összegre apadt. Magyarországon a tejtermelők az 1,7 milliárd liter körüli termelői kvóta mintegy 90 százalékát használják ki.

Istvánfalvi Miklós reményei szerint az idén megállhat a termelés visszaesés, mivel a magyar tejfogyasztás általában emelkedik, továbbá a forint gyengülése ugyancsak kedvezően hathat a termelés növekedésére. Emellett a tejkvóta támogatása a múlt évi 4,66 forintról 8 forint fölé emelkedik literenként, ami ugyancsak ösztönzi a tejtermelés növelését.

A terméktanács elnöke beszélt arról is, hogy a magyar tej export-import egyenleg passzívumot mutat. A múlt évben dollárban számolva a behozott import tej értéke elérte a 191 millió dollárt, míg az export értéke 118 millió dollár volt.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a terméktanács bírósági úton érvényesíti a feldolgozók két éve esedékes mintegy 700 millió forintos igényét az agrártárcával szemben.