Bokros: Érezhető hatása lesz a reformoknak

Vágólapra másolva!
Az átlagember rövid és hosszú távon is megérzi majd, hogy lesz-e költségvetési stabilizáció és elkezdődnek-e majd a szükséges reformok - mondta Bokros Lajos pénteken, egy vitafórumon.
Vágólapra másolva!

A fórum résztvevői - köztük Bod Péter Ákos, Bokros Lajos, Csillag István és Draskovics Tibor - egyetértettek abban, hogy az idei költségvetés hiányának gyors csökkentésére és az elosztórendszerek szerkezeti reformjára egyaránt szükség van, konkrétumokról azonban nem beszéltek.

Ha elmarad a stabilizáció és reformok sem lesznek, akkor az átlagember eleinte nem érez semmit, később azonban egyre rosszabb lesz neki - állította Bokros Lajos egykori pénzügyminiszter, a Közép-Európai Egyetem tanára. Szerinte, ha lesz stabilizáció, a reformok viszont nem valósulnak meg, akkor eleinte rosszabb, később jobb lesz az átlagpolgárnak. A stabilizáció és a reformok megvalósulása esetén pedig először rosszabb, később sokkal jobb lesz az átlagembernek - vélekedett Bokros Lajos.

A politikusoknak fel kell ébredniük a hat éve tartó álomvilágból és rá kell jönniük, hogy már nem lehet tovább szavazatokat vásárolni a külföldi befektetők pénzéből - mondta Csillag István volt gazdasági miniszter. Szerinte ugyanis már a szüleink jövőbeli nyugdíjának felélése folyik, és "nincs jogunk kiinni a kakaót gyerekeink és unkáink poharából". Az egykori miniszter szerint 18 hónap elegendő a stabilizációra és a reformok beindítására.

A reformok részleteiről nem alakítható ki egyezség a politikai erők között, együttműködésükre azonban mégis szükség van - hangsúlyozta Draskovics Tibor volt pénzügyminiszter. Szerinte ugyanis a költségvetési stabilizáció és a szerkezeti reformok elindítása mellett, a kormánypártoknak és az ellenzéknek bizonyos polgári erényeket és baloldali értékeket rögzíteniük kell az átalakítás sikere érdekében.

A vitafórumot annak kapcsán szervezték, hogy 16 gazdasági érdekképviselet április 24-én, több napilap hasábjain fizetett sajtóhirdetésben szólította együttműködésre az új kormányt, a politikai pártokat Magyarország felemelkedéséért.

A Kiáltvány! Megállapodást a jövőnkért! című hirdetésben az aláírók négy kulcskérdésben tartják szükségesnek a politikai erők és a gazdaság szereplőinek együttműködési szándékát. Ezek a gazdaságpolitika, az államháztartási reform, az egészségügy és az adóreform. A kiáltványhoz azóta további 8 szervezet csatlakozott.

Giczi József