Már tesztelik a tb-csipkártyát

2006.02.02. 7:54

Jó ütemben halad az egészségbiztosítási csipkártya bevezetése, márciustól három dunántúli megyében már tesztelik a rendszer működését. Az év második felétől így élesben üzemelhet a patikák és az OEP közötti online rendszer. Az informatikai fejlesztésektől (a jövő évtől bevezetendő, egyéni járulékszámlával együtt) az egészségügyi finanszírozás hatékonyságának javulását várják a szakemberek.

Hamarosan megkezdődik az európai uniós elektronikus csipkártya pilotprogramja Győr-Moson-Sopron, Zala és Vas megyében - tájékoztatta a Világgazdaságot Király Gyula, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgató-helyettese. Terveik szerint márciustól 8-10 ezer ember kapja meg a kártyát, amelyet 30-35 háziorvosi és szakrendelőben, kórházban és patikában használhatnak. Ezekre az elfogadóhelyekre a biztosító kártyaleolvasókat telepít, s az intézmények kapcsolatban lesznek a megyei és az országos egészségpénztárral is, így azonnal kiderül, jogosult-e a beteg a biztosító által finanszírozott ellátásra. A kísérletet az OEP az első fél évben kívánja lezárni, így a jövő évi költségvetésbe betervezhetik az elektronikus kártya országos bevezetésének költségeit. Jövő januártól ugyanis élesben működik az egyéni járulékszámla, amelyről a kormány a száz lépés program keretében döntött. E szerint mindenkinek fizetni kell tb-járulékot, a fizetésre képtelenek után pedig az állam utalja át a pénzt a biztosítónak.

Magyarország az elektronikus kártya bevezetésével jól áll, ugyanis már tavaly elkészült az a plasztiklapocska, amely felváltotta az E-111-es nyomtatványt, amellyel korábban az uniós országokba utazók igényelhették az egészségügyi ellátásokat. Most ezt a lapocskát látják el csippel annak érdekében, hogy a biztosított a különféle hazai és uniós egészségügyi szolgálatok elektronikus rendszereihez hozzáférhessen, ez alapján kapja az OEP-kontójára az ellátást.

Az OEP saját erőből kifejlesztett európai egészségbiztosítási kártyája megegyezik az uniós tagállamok dokumentumaival. Az előnyomott, nyers plasztik gyártására és nyomtatására alkalmas eszközök beszerzésére 125 millió forintot fordított a biztosító. A legyártott alapkártyák mennyisége várhatóan 2-3 évig elegendő lesz, hiszen egyelőre csak azoknak adják ki, akik külföldi utazásaik miatt azt igénylik. A teljes bevezetéséig használatban marad a jelenlegi kék színű tajkártya.

A biztosítási kártya ára egyébként a rajta tárolt adatmennyiségtől függ, de ezer forintnál olcsóbb lesz - mondta a főigazgató-helyettes. Egészségkártya funkciója mellett, ugyanis rátelepíthető a nyugdíjjogosultság, a közúti okmány, a kapubeléptető, ám ezekhez szükséges az adatvédelmi jogszabályok kidolgozása, hiszen ez a dokumentum C típusú okmánynak számít.

Az Európai Unió tagállamaiban 2008-tól kötelező (más uniós országok egészségügyi szolgáltatásainak igénybevételéhez) az egységes, elektronikus egészségkártya használata. Ennek előzményeként, 2004-ben hazánk tíz tagállammal együtt indította el a Netc@rds projektet, amellyel modellezni kívánták az uniós polgárok betegellátását más országok egészségügyi intézményeiben, illetve az ellátásért járó finanszírozást a tagállamok biztosítói között.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK