A belga kormány csütörtökön bejelentette, hogy egyes, nehezen betölthető szakmákra vonatkozóan könnyíti az unió új tagországaiból érkező szakemberek, köztük építészmérnökök, könyvelők, számítástechnikai szakemberek munkavállalási engedélyeinek megadását.

Belgium a között a nyolc nyugat-európai ország között van, amelyek annak ellenére elzárták a EU kelet-európai tagországainak munkavállalói előtt a piacot, hogy nem voltak bizonyítékai az erőteljes kelet-nyugati irányú munkaerőáramlásnak.

Az Unió kibővülése után Belgium számítógépes regisztrációs rendszert vezetett be a külföldi munkavállalókra vonatkozóan, ezen ellenőrizték a külföldiek munkavállalási körülményeit. Most 53 kiválasztott szakmára vonatkozóan könnyítik az engedélyek kiadását, a bejelentés szerint az engedélyeket öt nap alatt megadják.

A villamos- és gépszerelők mellett főképp alkalmazotti szakmák kerültek fel a listára, amelyen szerepelnek a hollandtolmácsok és hollandtanárok is, jóllehet Belgiumban a holland nyelv a három hivatalos nyelv egyike, és ezt a nyelvet nem sokan beszélik Kelet-Európában.