Éjszakai szesztilalom Szentpétervárott

2006.06.02. 11:22

Az orosz népegészségügyi és demográfiai helyzetre hivatkozva megtiltotta a magasabb alkoholtartalmú italok árusítását a szentpétervári kiskereskedelemben a város törvényhozása az éjszakai órákban.

Este 11 és reggel 7 óra között tilos a magasabb alkoholtartalmú italok árusítása a kiskereskedelemben Szentpétervárott - mondta ki a város törvényhozása. A rendeletet az orosz népegészségügyi és demográfiai helyzet javítására hozták.

Számítások szerint évi 1,2 milliárd dollárnyi forgalma van a város üzleteinek szeszesitalból és ebből körülbelül 125 millió dollárnyi az éjszakai forgalom. Egyes boltok éjszakai forgalmában legalább 15 százalék a szeszesitaloké.

A szabályt elsősorban Moszkva példájára hozták, hivatkozva az ezzel kapcsolatos más állami, a szeszesitalok gyártásával és forgalmazásával kapcsolatos szabályozásokra, amelyek a helyi hatóságoknak jogot biztosítanak az alkoholeladásokkal kapcsolatban saját döntéseket hozni.

Szentpéterváron olyan rendelkezést is kiadtak - számol be róla a Kommerszant című orosz lap -, hogy az alkoholtartalmú italokra árusítási engedélyt csak a legalább fél millió rubel tőkéjű kiskereskedelmi vállalkozások kaphatnak ezentúl és az engedély ára 100 ezer rubel.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK