Szinte mindenki spórolhat a kötelezővel

2006.11.02. 7:42

Az első díjszámítások eredményei alapján bátran kijelenthető, hogy az idén is jelentős különbségeket lehet találni a kötelező gépjármű-felelősség (kgfb) biztosítási díjak között. Főleg a budapesti, megyeszékhelyeken és vidéki nagyvárosokban lakó autósok spórolhatnak sokat, akár évi több 10 ezer forintot a biztosítóváltással. Az [origo] csütörtökön elindított kalkulátora ismét elérhető, miután az üzemeltető elhárította a szerverét ért hacker támadást.

Mire kell figyelni a biztosítóváltásnál
A már meglévő biztosítást csak 2006 november 1-je, és november 30 között lehet felmondani, úgy hogy a felmondásnak legkésőbb december 1.-jén éjfélig meg is kell érkeznie a választott biztosítóhoz.
A bónusz fokozatát igazoló kártörténeti igazolást 90 napon belül, legkésőbb 2007 március 31-ig kell eljuttatni az új biztosítóhoz. A 90 nap lejárta után a biztosító kártörténeti igazolás híján köteles az ügyfelet a legmagasabb díjat fizető M4 kategóriába sorolni. Az igazolás utólagos bemutatásával azonban visszamenőlegesen kötelesek a besorolást a bónuszigazolásnak megfelelően módosítani.
Számolja ki Önnek melyik biztosítóval éri meg jobban!

A biztosítók már hétfőn megjelentették 2007-es kötelező díjaikat, de ez nem sokat jelentett egy átlagos autós számára, hiszen a különböző díjak, és kedvezmények közötti eligazodás szinte reménytelen feladat. Mától azonban tisztulhat a kép, az online kalkulátorok elindulásának köszönhetően. Sajnos a mi kalkulátorunk sokáig nem volt elérhető, mert támadás érte az üzemeltetőt. (Részleteket itt tudhat meg.) 

Cikkünkben néhány példaszámítással is rámutatunk, hogy milyen különbségek vannak, az egyes ajánlatok között.

Az első példánkban egy budapesti 36 éves 1800 köbcentis Opel tulajdonosát, bonusz 4-es besorolással vettük górcső alá, gondolván, hogy még ha budapesti is, alanyunk már nem sorolható a tinédzserek közé és a B4 is több éves kármentességet jelent, így itt nem található túl nagy eltérés. Ez azonban nem így van, ugyanis ebben az esetben is akár 18 824 forintot lehet megtakarítani a váltással. Legdrágábbnak a most piacra lépő Signál Biztosító bizonyult ebben az esetben, aki normál kötés esetén 105 120 forintra, míg internetes kötéssel 94 608 forintra árazta alanyunkat. Már az általunk végzett néhány díjszámításból is levonható az a következtetés, hogy a Signál nem a nagyvárosok autósait célozta meg díjaival, azok megalkotásánál elsősorban a vidéki ügyfelekre gondolt, melyet alátámasztani látszik a Takarékszövetkezetekkel való együttműködés is. (A későbbi példákban kiderül, mennyire sikerült a nekik szóló díjak beárazása.) Tavaly Budapesten díjaival tarolt a MÁV és úgy néz ki ez idén sem lesz másként, hisz a 30 százalékos online kedvezménnyel esetünkben 55 175,- forintot kér évente. Mint arról már korábban beszámoltunk a MÁV 2006. november 30-ig felfüggesztés alatt áll, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) határozata alapján eddig az időpontig új, november 30-a előtti kockázatviselésű szerződést nem fogadhat be. A PSZÁF múlt heti sajtótájékoztatóján közölték azt is, hogy november végéig hoznak új határozatot arról, hogy köthet-e a MÁV új szerződéseket.

Forrás: [origo]

Forrás: Netrisk.hu

 

A díjak láttán ez a kérdés az online alkuszok számára is kulcsfontosságú lehet. Haraszti Zsolt, a Netrisk.hu Első Online Biztosítási Alkusz Kft ügyvezetője ezzel kapcsolatban az [origo]-nak azt mondta, hogy ők már a határozat meghozatalánál bíztak abban, hogy ezt a kérdést nem nekik kell majd eldönteniük, hanem ebben iránymutatást kapnak a PSZÁF-tól. Haraszti Zsolt elmondta: múlt pénteken kapták kézhez a felügyelet levelét, amelynek lényege, hogy a MÁV 2007-es ajánlatait novemberben megjeleníthetik a honlapjukon, de azoknak az ügyfeleknek a megbízását, akik a MÁV-hoz kívánnak szerződni, csak decemberben teljesíthetik, és természetesen csak abban az esetben , ha november végére várható PSZÁF határozat ezt lehetővé teszi. Ez egyébként nem okoz rendkívüli eljárást a Netrisk ügymenetében, hisz a korábbi évek gyakorlata is az volt, hogy december 1-ig az ügyfélmegbízások alapján az előzménybiztosítások felmondását intézték és csak ezt követően, december 2 és15 adták le a szerződéseket az új biztosítónál.

Abban az esetben, ha mégsem köthetne szerződést decembertől a MÁV akkor is teljesíteni tudják az ügyfelek megbízást a második legkedvezőbb díjat kínáló biztosítóhoz - mondta el Haraszti Zsolt.

Előző
Következő