Fitch: a csomag kockázatos, de sikeres lehet

2006.11.02. 10:11

Magyarországnak várhatóan jórészt sikerül teljesítenie a költségvetési célokat a következő két évben, de ennek az előrejelzésnek a kockázatai is nagyok, áll a Fitch Ratings szerdán Londonban kiadott elemzésében.

A legnagyobb európai hitelminősítő jelentése szerint az erőteljes bevételnövelő intézkedéseket zömmel már életbe léptették, és a kormány egy sor "bíztató" kiadásvisszafogó lépést is bejelentett.

A jelentés azonban megjegyzi, hogy a kiadási oldal eddigi gyenge ellenőrzése miatt felhalmozódott, jelentős államháztartási hiány az államadósság-ráta meredek emelkedéséhez vezetett: az adósság, a Fitch előrejelzése szerint az idén a bruttó hazai termék (GDP) értékének 68,5 százaléka lesz a 2001-ben mért 53,1 százalék helyett, miközben a Fitch listáján - Magyarországhoz hasonlóan - a közepes befektetői "BBB" sávba sorolt, szuverén adósok jellemző középértéke 33,5 százalék, az új EU-tagállamoké pedig 38 százalék.

A hitelminősítő szerint még a kedvező forgatókönyv esetén is - amely feltételezi, hogy a magyar kormány teljesíti a következő két évre kijelölt költségvetési hiánycélt -, az államadósság mindkét évben tovább fog növekedni, és az időszak végén várhatóan eléri a GDP-érték 72,3 százalékát. A cég előrejelzése szerint az adósságráta csak 2009-ben - egy évvel a 2010-es választások előtt - kezd csökkenni.

A jelentés szerint mindazonáltal a Fitch központi forgatókönyve az, hogy 2007-ben sikerül az idei évre várt 10,1 százalékról a kitűzött 6,8 százalékra csökkenteni az államháztartási hiányt, és a deficit 2008-ban is "közel lesz" a 4,3 százalékos célhoz.

Rövid időn belül ez a második olyan jelentés a londoni elemzői közösségben, amely a korábbiakhoz képest viszonylag derűlátóan ítéli meg a következő két év költségvetési kilátásait. A JP Morgan befektetési ház múlt heti jelentése szerint a cég az előző héten ismeretszerző látogatást tett Budapesten, és ennek során "igen jelentős bizalmat" tapasztalt aziránt, hogy a kormány képes lesz teljesíteni a deficitcélt, sőt a hiány ettől akár el is maradhat.

A Fitch Ratings tavaly decemberben rontotta az addigi elsőrendű "A mínusz"-ról, a már csak megszorításokkal befektetőinek tekintett, közepes "BBB plusz"-ra a magyar szuverén devizaadósi kockázati besorolást. Ennek kilátását idén, szeptember 20-án, az utcai megmozdulások után stabilról további leminősítést valószínűsítő, negatívra rontotta, azzal az indokkal, hogy a fejlemények hatására megnőtt a kockázata a miniszterelnök által vezérelt, igen szükséges reformprogram felhígulásának.

A szerdán Londonban kiadott új jelentés utalást tesz arra, hogy a Fitch egyelőre nem készül tovább rontani a magyar szuverén besorolást. Az elemzés azt írja: a magyar adósosztályzatot a reálgazdaság erőteljes alapmutatói és a képzett hazai munkaerő támasztja alá. Emellett Magyarország adósságtörlesztési múltja is makulátlan, és a politikai stabilitást a legutóbbi fejlemények ellenére is széleskörűen támogatja az EU-tagság, áll a Fitch elemzésében.

KAPCSOLÓDÓ CIKK