Sokszínűségével hódít az óbudai lakáspiac

2006.12.21. 7:30

A főváros harmadik kerülete egyre népszerűbb a lakásvásárlást tervezők körében. A kínálat széles, a 8-9 millió forinttól elérhető paneloktól a 15-20 millió forinttól induló Duna-parti társasházi lakásokon át egészen a több százmillióért kínált exkluzív villákig.

Nem éppen a legjobb hírű lakótelepként tartották számon a békásmegyerit pár évvel ezelőtt, ez azonban ma már a múlté. A jellemző négyzetméterárak 160 és 190 ezer forint között alakulnak, sőt néhány - nem feltétlenül felújított - lakás esetén a 200 ezret is meghaladják.

A Duna House ingatlanközvetítő hálózat adatbázisából kiderül, egy 37 négyzetméteres, egyszobás lakásért 8 millió 300 ezer forintot kérnek, három szobára elosztott 57 négyzetmétert 9 és fél millióért kínálnak, míg egy 66 négyzetméteres lakásért már majdnem 12 millió forintot kell fizetni.

Még magasabbak az árak a Pók utcai lakótelepen, amely a Duna közelsége, a parkos környezet és az épületek viszonylag jó állapota miatt a főváros legdrágább, egyben legmagasabb presztízsnek örvendő paneles területe.

Itt egyes lakásokért akár 22 millió forintot kell fizetni (négyemeletes épület, 80 négyzetméteres alapterület). A jellemző fajlagos ár panelviszonylatban igen magasan, 240 és 275 ezer forint között alakul. Egy tízemeletes házban található, 51 négyzetméteres lakásért 12 millió 800 ezret kérnek.

Egészen más a helyzet a Szentendrei úton és a Flórián tér környékén: arrafelé 170 és 190 ezer forint között alakulnak a négyzetméterárak. A környéken elég sok a szalagház, amelyekben bőven lehet válogatni az eladó lakások között. 12 millió forintért majdnem 70 négyzetméteres lakást lehet vásárolni, 172 ezer forintos négyzetméteráron.

A kerületben a társasházak iránt viszonylag nagy a kereslet, az árak nagyrészt az elhelyezkedéstől függnek. Az egyre inkább népszerű Római-parton jelenleg is több beruházás zajlik, de azonnal költözhető lakások is bőségesen szerepelnek a kínálatban.

A közvetlen a Duna-parton lévő ingatlanok négyzetméterára 350 ezer forintnál kezdődik, az exkluzív szolgáltatásokat kínáló lakóparkokban azonban 450-600 ezret is elkérhetnek. A Nánási út túloldalán egy 300 lakásos lakóparkban a szokásos négyzetméterár 370 és 400 ezer forint között alakul.

A Testvérhegy környéki lakóparkokban jellemzően 400 ezer fölött indulnak a négyzetméterárak, míg az Árpád fejedelem útján lévő, dunai panorámás beruházás esetén nem kirívó, ha akár 550-580 ezer forintot is meg kell fizetni.

A használt lakások piacán is változatosan alakulnak az árak, Belső-Óbudán 220-230 ezer forint környékéről kezdenek emelkedni (a panellakások természetesen nem értendők ide), a jobb fekvésű ingatlanok négyzetméterára azonban inkább közelít a 300 ezer forinthoz, nemegyszer jóval meg is haladja azt. A kínálat ugyanakkor viszonylag nagy, ebben a szegmensben bőven van miből választani.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK