Simor András is lehet MNB-elnök

Vágólapra másolva!
A magyar Deloitte elnöke, Simor András az egyik a sok lehetséges jelölt közül a Magyar Nemzeti Bank elnöki tisztére, de a miniszterelnök még nem döntött - mondta egy kormányfőhöz közelinek nevezett forrás pénteken a Reuters hírügynökségnek. A Népszabadság szerint viszont Ő az esélyes. Simor viszont azt közölte senki sem beszélt vele a jelöléséről.
Vágólapra másolva!

A Simor kiválasztásáról szóló hír messze jár az igazságtól, semmi sem eldöntött még. A miniszterelnök sok jelöltet mérlegel, és valóban, Simor egy lehetséges jelölt, de sokan mások is vannak - idézte a hírügynökség a tájékoztató személyt, aki Simor András jelöltségéről a Népszabadságban megjelent hírre reagált. A lap szerint a legesélyesebb jelölt az 1954-ben született Simor András, a Deloitte könyvvizsgáló és tanácsadó cég magyarországi vezére, a már megszüntetett konvergenciatanács tagja.

- Senki sem beszélt velem a jelölésemről, csupán a média találgatásáról van szó - jelentette ki pénteken Simor a Reutersnek

Danks Emese kormányszóvivő is megerősítette, hogy a jelölt személyéről nem született döntés. A miniszterelnök időben megteszi javaslatát - tette hozzá.

Járai Zsigmond jegybankelnök megbízatása 2007 március 1-én jár le. Utódját a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki. A jegybank élére az intézményről szóló törvény értelmében olyan magyar állampolgár nevezhető ki, akinek monetáris, pénzügyi, illetőleg a hitelintézeti tevékenységgel kapcsolatos kérdésekben kiemelkedő elméleti, illetőleg gyakorlati szakmai ismeretei vannak. Szakmai berkekben hónapok óta dúl a vita: ki a legesélyesebb a jegybank elnöki tisztére.

Simor András pályafutását az MNB-ben kezdte, s dolgozott a jegybank azóta megszűnt londoni leánybankjánál, a Hungarian International Banknál is. Innen a magánszférába vezetett az útja: 1989-ben alapító vezérigazgatója a Creditanstalt brókercégének. Nyolc évvel később az anyacég, a CA IB Investmentbank bécsi ügyvezető elnöke lett, s ő vezényelte le a Creditanstalt és a Bank Austria befektetési bankjának fúzióját a térségben. Hazatérte után 1998-ban - sajátos módon - Járai Zsigmondot váltotta négy évre a Budapesti Értéktőzsde elnöki székében. Már 1999-ben azonban a Deloitte magyarországi leányvállalatának a vezetője is lett, az ő feladata volt a cég hírnevének visszaállítása, miután a néhány évvel korábbi Postabank-botrányban, a pénzintézet könyvvizsgálójaként tevékenykedő Deloitte megégette magát. A Business Week 2001-ben Európa ötven kiemelkedő üzletembere közé sorolta.

[origo]/MTI