Kevesebb a vásárló a reálbér lassulása miatt

Vágólapra másolva!
A reálbér-dinamika őszi lassulása, majd januári zuhanása egyre jobban nyomot hagy a kiskereskedelmi forgalmon - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Bár a KSH továbbra is talált növekedést, annak üteme több éve nem volt ilyen alacsony. A változatlan áron számított forgalom 2007 első hónapjában csupán 1,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értéket, a decemberihez viszonyítva pedig 0,3 százalékkal mérséklődött - adta hírül KSH. A hónapban folyó áron 405 milliárd forint értékű árut forgalmaztak.

A növekvő infláció és a lassabban emelkedő keresetek hatása jól érzékelhető az élelmiszer-kiskereskedelem eladásainak havi alakulásában: decemberben 3,2 százalék volt a bővülés, majd januárban csupán 0,6 százalék jött össze, míg a nem élelmiszerek forgalma 3,5, illetve 1,8 százalékkal nőtt. Az élelmiszer-eladások jelentős részét lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hipermarketek, szupermarketek, vegyesboltok) forgalma az év első hónapjában 0,8 százalékkal nőtt, ám az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek eladásai 2,1 százalékkal elmaradtak a tavalyitól.

Januárban a gyógyszertámogatási rendszerrel kapcsolatos félelmek miatt a lakosság "bespájzolt", ennek eredményeként a gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszerszegmens forgalma látványosan, 22 százalékkal nőtt. A többi terület gyakorlatilag stagnált vagy enyhén visszaesett. A bútorok és építőanyagok kereskedelme 1,3 százalékkal bővült, a könyv- és papíráruké 4,5 százalékkal csökkent.

Az enyhe tél és a januárban még olcsó benzin jót tett az autószegmensnek. Az év első hónapjában a gépjármű- és gépjárműalkatrész-kiskereskedelem volumene év/év alapon 7,6 százalékkal nőtt, míg a gépjárműüzemanyag-eladásé 5,2 százalékkal emelkedett.