Május végéig kell a vállalkozásoknak elszámolniuk

Vágólapra másolva!
Május utolsó napjáig kötelesek a vállalkozások a társasági, az iparűzési és a kommunális adójukkal elszámolni. Egy nappal korábban jár le viszont a beszámoló közzétételére és letétbe helyezésére vonatkozó határidő.
Vágólapra másolva!

Május 31-e a társasági adóról, az iparűzési adóról, valamint a vállalkozói kommunális adóról szóló bevallás határideje. Eddig az időpontig kell befizetni a már teljesített adóelőlegek és a bevallás szerinti adó különbözetét. A kettős könyvvitelt vezető vállalkozások május 30-ig kötelesek a beszámolójukat a cégbíróságnál letétbe helyezni, illetve a Céginformációs Szolgálat útján közzétenni.

Céges adóbevallások

A 0629-es bevallás szolgál a kettős könyvvitelt vezető vállalkozások éves társasági adójának, a társas vállalkozások különadójának, a szakképzési hozzájárulás különbözetének, illetve a hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások különadójának a bevallására. Az az adózó, amely 2007-re első alkalommal választotta az eva szerinti adózást, a tavalyi társaságiadó-bevallását nem a fent megjelölt, hanem a 0671/EVA bevalláson köteles teljesíteni.

A Kutatási és Technológiai Innovációs Alapról szóló törvény alapján az innovációs járulékfizetésre kötelezett gazdasági társaságnak a 2006-os üzleti évi nettó járulékösszegéről 2007. május 31-éig, illetve az adóévet követő adóév ötödik hónapja utolsó napjáig kell bevallást tennie. E kötelezettséget a 06490-es számú nyomtatvány benyújtásával kell teljesíteni. A május 31-ei határidő az irányadó a 2006-os év innovációs járulékának az elszámolására is, azaz a tényleges járulékfizetési kötelezettség (a járulék éves nettó összege) és az annak teljesítésére befizetett járulékelőlegek különbözetét szintén eddig a napig kell megfizetni, illetőleg a többletbefizetést ettől a naptól lehet visszaigényelni.

Az APEH internetes honlapjáról letöltött bevallásokat kizárólag elektronikus úton lehet az adóhatósághoz benyújtani. A havi bevallóknak ugyanis e kötelezettségük keletkezésének az időpontjától az állami adóhatósághoz teljesítendő valamennyi bevallási és adatszolgáltatási kötelezettségüket elektronikus úton kell teljesíteniük.

Beszámoló letétbe helyezése, közzététele

A számviteli törvény előírásai szerint kettős könyvvitelt vezető, cégjegyzékbe bejegyzett vállalkozó köteles a jóváhagyásra jogosult testület által elfogadott éves beszámolót (egyszerűsített éves beszámolót), kötelező könyvvizsgálat esetén a könyvvizsgálói záradékot vagy a záradék megadásának az elutasítását, valamint az adózott eredmény felhasználására vonatkozó határozatot az üzleti év mérlegfordulónapjától számított 150 napon belül a cégbíróságnál letétbe helyezni, illetve a letétbe helyezéssel egyidejűleg közzétenni. Éves konszolidált beszámoló esetén a letétbe helyezést és a közzétételi kötelezettséget az üzleti év mérlegfordulónapjától számított 180 napon belül kell teljesíteni.

A beszámoló a boltokban kapható vagy az internetről letölthető nyomtatvány kitöltésével készíthető el. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium tájékoztatója szerint a Cégszolgálat köteles elfogadni bármely más elektronikus program segítségével elkészített beszámolót is. A kitöltött nyomtatványt a cég képviselőjének eredeti aláírásával és a cég bélyegzőjével hitelesíteni kell.

A letétbe helyezési kötelezettséget az illetékes cégbírósághoz, a közzétételi kötelezettséget pedig IRM Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálathoz történő benyújtással kell teljesíteni. Mind a cégbíróságok, mind pedig a Cégszolgálat esetében lehetőség van a személyes beadásra és postai küldésre is.

A beszámoló közzétételéért a jogi személyiség nélküli cégek (kkt, bt) 5000 forintos, a jogi személyiségű cégek (kft, rt) pedig 10 000 forintos közzétételi költségtérítést kötelesek banki átutalás vagy készpénzátutalási megbízás (csekk) útján fizetni. A közzétételre köteles cégeknek a Cégszolgálat rendszerint postázza a befizetéshez szükséges, előre kitöltött készpénzátutalási megbízást. Banki átutalás esetén a "közlemény" rovatban a befizetés jogcímének (beszámoló közzétételi költségtérítés) valamint a cégjegyzékszámnak a feltüntetése mellett célszerű a 2006-os üzleti évet is megjelölni. Fontos tudnivaló, hogy a közzétételi költségtérítés befizetéséről szóló csekk vagy átutalási igazolás másolatát a beszámolóhoz mellékelni kell. AZ IMR felhívja az érintettek figyelmét, hogy amennyiben a cég a közzétételi kötelezettségének határidőn belül nem tesz eleget, vagy a beszámolót közzétételi költség megfizetése nélkül nyújtja be, a Cégszolgálat köteles törvényességi felügyeleti eljárás érdekében a cégbírósághoz fordulni.

Az elektronikus út csak lehetőség

Idén második alkalommal nyílik lehetőség a beszámoló Cégszolgálatnak történő elektronikus benyújtására. Az elektronikus út legnagyobb előnye, hogy ezzel a beküldő egyszerre tesz eleget a közzétételi és az illetékes cégbíróságnál teljesítendő letétbe helyezési kötelezettségének is. Az elektronikusan leadott beszámolót fokozott biztonságú elektronikus aláírással kell hitelesíteni. Abban az esetben, ha a beszámolót a cég jogi képviselője nyújtja be, a hitelesítéshez minősített elektronikus aláírás szükséges. Elektronikus aláírási szolgáltatást jelenleg négy minősített hitelesítésszolgáltató szervezet biztosít.

IMR tájékoztató az e-beszámolórólhttp://www.irmcegszolgalat.hu/?mid=40&cikkid=42

Elektronikus út választása esetén az egységes, valamennyi cégformára irányadó 3000 forintos költségtérítés megfizetése is elektronikus úton történik. A Cégszolgálat honlapjáról letölthető az ún. költségtérítési utalvány-minta, mely tartalmazza a befizetéshez szükséges adatokat: az egyedi ügyazonosító számot, a költségtérítési számla számát és tulajdonosának nevét, a költségtérítés összegét. Az igazolást csatolni kell a beszámolóhoz az egyéb dokumentumok közé - olvasható az IMR internetes tájékoztatójában.

Farkas Katalin