Béradatokon múlik az alapkamat

Vágólapra másolva!
Kamatdöntő jelentőségű lesz londoni feltörekvő piaci elemzők szerint a kedden esedékes magyarországi áprilisi béradatsor, amely - ha túl magas - a hétfőn megjelent értékelések szerint halaszthatja a júniusra amúgy sem teljesen egyértelműen várt kamatcsökkentési kezdetet.
Vágólapra másolva!

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének hétfői előrejelzése szerint az összgazdasági éves szintű nominális béremelkedés áprilisban jó eséllyel 8,0 százalékon stabilizálódott az előző havi 8,4 százalék után, de ezen belül a prémiumok nélkül számolt magánszektorbeli emelkedés valószínűleg a két számjegyű tartományban maradt a márciusban mért 11,6 százalékos éves ütem után is.

A ház szerint ez és a forint legutóbbi gyengülése együtt azt valószínűsíti, hogy az MNB "még egy hónapig óvatos marad", vagyis jövő héten nem csökkenti jelenleg 8,00 százalékos alapkamatát.

Az előrejelzés szerint a JP Morgan alapeseti forgatókönyve az, hogy az első kamatcsökkentés júliusban lesz, amikorra a monetáris tanács "két utolsó héja tagja" is távozik, és ez átbillenti az egyensúlyt a pénzügypolitikai enyhítés felé, hacsak addig nem lesz nagyobb arányú forinteladási nyomás.

A cég az év végére 7,00 százalékos magyarországi jegybanki alapkamattal számol, és jövőre összesen még fél százalékpontos kamatcsökkentést vár.

A ház megjegyzi, hogy az irányadó amerikai kincstárjegyhozamoknak a Fed-kamatcsökkentési várakozások elenyészését kísérő megugrása az utóbbi három hétben nyomás alá helyezte a nagyobb kockázattal számon tartott valutákat, és mind a forint, mint a török líra vesztett korábbi nyereségeiből.

A londoni elemzői közösségben eltérnek a vélemények az amerikai kamatkockázatok gyökeres átárazásának tényleges okairól. A Centre for Economics and Business Research (CEBR), az egyik legnagyobb független londoni gazdaságelemző ház egyértelműen az erősödő inflációs várakozásokhoz köti az adósságpiaci fordulatot, más házak, köztük a JP Morgan és a Moody's Investors Service szerint ugyanakkor az év eleji megtorpanás után ismét meglehetősen erősnek jósolt amerikai gazdasági növekedés és nem az erősödő inflációs várakozás az átárazás oka.

A BNP Paribas bankcsoport 7,5 százalékos magyarországi áprilisi nominális béremelkedést jósol Londonban közzétett heti előrejelzésében, ugyanakkor kevésbé lejtős kamatpályát vár, azzal a megjegyzéssel, hogy a forintgyengülés és a vártnál erősebb béremelkedés "már májusban is megakadályozta a kamatcsökkentést".

A cég közelebbi időpont megjelölése nélkül "a harmadik negyedévre" jósolja a kamatcsökkentési kezdetet, és "lassú, negyed százalékpontos adagokban" elért, 7,25 százalékos év végi kamatot vár.

A Merrill Lynch globális befektetési csoport londoni részlegének előrejelzése szerint Magyarországon a keddi béremelkedési adatsor lesz az utolsó irányadó adat a júniusi MNB-ülés előtt, és a forint árfolyam-dinamikájával együtt eldöntheti, hogy lesz-e 25-én kamatcsökkentés vagy sem.

A ház szerint azonban a jelenlegi folyamatok azt sugallják, hogy az éves bérnövekedési ütem jó eséllyel alig változott márciusról: a Merrill Lynch elemzői áprilisra 8,5 százalékos átfogó bérnövekedést jósolnak az előző havi 8,4 százalék után. Az alapszintű bérkiáramlási nyomás azonban enyhül, ezért ez az ütem semleges vagy pozitív lenne a pénzügypolitikai kilátások szempontjából, áll a cég londoni előrejelzésében.

A Merrill Lynch egyelőre csak annyit jósol, hogy az év végére 7,00 százalékra csökken a magyar jegybanki kamat.

A Goldman Sachs befektetési csoport londoni részlege által hétfő este kiadott napi feltörekvő piaci előrejelzés szerint is a keddi béradatok fontosak lesznek a június 25-ei kamatdöntő ülésen.

A ház 8,0 százalékos átfogó éves béremelkedést jósol, de a magánszektorbeli növekedés szerinte nagy valószínűséggel 10 százalék körül lesz. Ez az a szint "még épphogy" megfelelhet a júniusi kamatcsökkentéshez, de a monetáris tanácsi döntést a forint megingása és a kevésbé kedvező globális környezet miatt nehéz megjósolni, áll az elemzésben.

A Goldman Sachs ugyanakkor felidézi, hogy a legutóbbi ülésen egyetlen szavazaton dőlt el a jelenlegi kamatszint fenntartása, és azóta az átfogó infláció üteme lassult, és ezen belül is egy fontos tétel, a szabályozott körön kívüli szolgáltatási komponens inflációja enyhe volt, ami "átbillentheti a mérleget".

Ha ez azonban mégsem történik meg ebben a hónapban, a júliusi kamatcsökkentés esélyei jelentősen növekednek, mivel a júniusi ülés után a monetáris tanács "két leghéjább" tagja távozik, áll a Goldman Sachs hétfői londoni előrejelzésében.