Galambok uralják a monetáris politikát

Vágólapra másolva!
Szombattól új elnök irányítja a Magyar Nemzeti Bankot, és júliusig két alelnök is kicserélődik. Ezzel párhuzamosan jelentősen átalakul a monetáris tanács összetétele is. A testület pénzpolitikája azonban már korábban megváltozott.
Vágólapra másolva!

Sólyom László köztársasági elnök csütörtökön délután Gyurcsány Ferenc miniszterelnök javaslatára kinevezte Simor Andrást a Magyar Nemzeti Bank elnökévé. A kinevezés március 3-ától, szombattól hatályos, és hatévi időtartamra szól.

Ezzel párhuzamosan a napokban jelentősen átalakul a jegybank pénzpolitikáját irányító testület, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának összetétele is. A múlt szerdán távozott a testületből Szapáry György, a jegybank alelnöke, és szombattól Járai Zsigmond sem lesz már a tanács tagja. Azt már tudjuk, hogy Járai Zsigmondot Simor András követi a jegybank és monetáris tanács elnöki posztján is.

A jegybankról szóló törvény értelmében az új alelnök személyére - aki egyben a monetáris tanács új tagjává is válik - az elnök tehet javaslatot, és az alapján a miniszterelnök jóváhagyásával a köztársasági elnök nevezi ki. Járai Zsigmond jelenlegi elnök január végén Gerhardt Ferencet, a jegybank igazgatóját jelölte alelnöknek és a monetáris tanács új tagjának. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök viszont a kinevezésről már csak az új jegybankelnökkel hajlandó tárgyalni.

Júliusban újabb két tag cseréje várható a monetáris tanácsban. Július 2-án ugyanis lejár Adamecz Péter és Auth Henrik alelnökök mandátuma. Valószínű, hogy az új jegybankelnök a miniszterelnökkel egyetértésben nem az ő mandátumuk meghosszabbítását ajánlja a majd, hanem új alelnököket, egyben monetáris tanácsi tagokat javasol majd kinevezni a köztársasági elnöknek. Így júliustól a döntéshozó testületnek csak olyan tagja lesz, akit már Medgyessy Péter vagy Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége alatt neveztek ki a posztra vagy erősítettek meg pozíciójában.

A monetáris tanács jelenlegi tagjainak kinevezési ideje

Tag

Kinevezés

hatályának kezdete

Kinevezés

időtartama

Járai Zsigmond

2001. 03. 02.

6 év

Adamecz Péter

2001. 07. 02.

6 év

Auth Henrik

2001. 07. 02.

6 év

Kádár Béla

2002. 09. 23.

6 év

Oblath Gábor

2003. 07. 07.

6 év

Kopits György

2003. 12. 01.

6 év

Bihari Vilmos

2004. 03. 01.

6 év

Hardy Ilona

2004. 03. 01.

6 év

Bánfi Tamás

2005. 03. 01.

6 év

Bihari Péter

2005. 03. 01.

6 év

Csáki Csaba

2005. 03. 01.

6 év

Neményi Judit

2005. 03. 01.

6 év


Elemzők szerint a vázolt személycserék nyomán gyakorlatiasabb és a jelenleginél enyhébb pénzpolitkát folytató monetáris tanács kialakulása várható. Elsősorban azért, mert a mostanában távozó személyek voltak a testület legkeményebb politikát szorgalmazó tagjai.

A Barclays Capital feltörekvő piaci elemző csoportjának a múlt pénteken Londonban kiadott átfogó értékelésének megfogalmazása szerint a most távozó négy monetáris tanácsi tag által alkotott "egységes héjafront" helyébe két gyakorlatiasabb "galamb" lép.

A jegybanki pénzpolitikáról beszélők héjának nevezik a monetáris tanács azon tagjait, akik szigorúbb pénzpolitikát, például magasabb kamatot tartanak kívánatosnak, galambnak pedig a testület azon tagjait, akik enyhébb pénzpolitikát, például alacsonyabb kamatot tartanak helyesnek.

A befektetési csoport elemzői kidolgoztak egy "héja/galamb" indexet a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagjaira a tavalyi szigorítási folyamat kezdete óta leadott kamatdöntési szavazataik alapján. A tagok minden negyed százalékpontnyi kamatemelési szavazatért 1 pontot kaptak; a változatlan kamatra adott voksért nem járt pont.

Ez alapján Járai Zsigmond és Auth Henrik 8-8, Adamecz Péter 7, Szapáry György pedig 6 pontot kapott, miközben a testület "leggalambabb" tagja Bihari Péter 1 ponttal. Tehát a tanács mostanában távozó négy tagját nem volt túlzás "héjafrontnak" titulálni.