Vágólapra másolva!
Az európai szintű gabonahiány miatt drágul a takarmány, amit az élőállat és a feldolgozott termékek ára is követ. Elsőként a baromfiért kell többet fizetni a jövő héttől, a többi hús esetén pedig ősszel várható áremelés.
Vágólapra másolva!

A baromfipiac szereplői túlvannak az áregyeztetésen, és szinte valamennyi forgalmazó elfogadta a 7 százalékos átlagos emelést - mondta az [origo] kérdésére Bárány László, a Baromfi Termék Tanács elnöke. A fogyasztók a jövő héten, augusztus 21-től szembesülnek majd a húsfélétől függően 6-8 százalék közötti áremeléssel.

A baromfifeldolgozó cégek elégedettek ugyan a mostani egyeztetések eredményével, de számolni kell azzal, hogy a következő hónapokban újabb drágulás következhet be, amennyiben az állattartók termelési költségei tovább emelkednek.

A sertés- és marhahús drágulásáról egyelőre nem lehet pontosat tudni, a piaci szereplők hallgatásának oka azonban minden bizonnyal az, hogy még tartanak az egyeztetések az állattartók, a feldolgozók és a kereskedők között. Remény Ervin, a Húscéh alelnöke mindössze annyit árult el az [origo] kérdésére, hogy az élelmiszerárak az alapanyagok árával összefüggésben fognak emelkedni, de azokat végül a piac alakítja ki.

A hússzövetség egyik tagvállalatánál magas pozícióban dolgozó, neve elhallgatását kérő húsipari szakembertől az [origo] azonban megtudta, hogy szeptemberre valószínűleg már nem fogják tudni megvalósítani az áremelést. Októberben azonban bizonyosan többet kell majd fizetni a húsárukért, véleménye szerint mintegy 8 százalékkal.

A tej árának átlagosan 3 százalékos júliusi emelése nyomán szintén várható további emelés, mert a tejpiacon szintén hiány mutatkozik, és a hazai felvásárlóknak lépést kell tartaniuk a külföldi kereskedők áraival. Ezt az alapanyagár-emelkedést azonban nem tudják nyereségükből fedezni, így kénytelenek lesznek megemelni átadási áraikat.

A következő évi takarmányárak késő ősszel, a kukoricabetakarítás fő szezonja után alakulnak ki. Az aszály miatt az előrejelzések a tavalyi termés felét jósolják, a gabonatárolók pedig üresek. Ennek következtében biztosan drágább lesz a kukorica, ami Magyarországon a takarmány pótolhatatlan alapanyaga. Az állattartók régóta igen alacsony jövedelmezőség mellett működnek, tartalékok híján biztosan tovább fogják hárítani az alapanyagköltségek növekedését. Emiatt tehát októberben számítani lehet arra, hogy a feldolgozók egy újabb húsáremelést fognak kezdeményezni.

Az őszi áremelést meg is tudják majd valósítani, mert a gabonahiány európai, sőt világjelenség, tehát sehonnan nem lehet olcsóbb importárut beszerezni és azzal letörni a hazai árakat.

A húsáremelkedés fő oka a takarmányárak növekedése. A száraz európai nyár miatt kialakult gabonahiányt tovább fokozza az amerikai etanolprogram, ami miatt Amerika kukoricaexportőrből importőrré vált. Az indiai és kínai gazdasági teljesítmény GDP-emelő hatása pedig szintén érezhető a világ gabona- és húspiacain: ezek az országok mára jóval több és jobb minőségű élelmiszert fogyasztanak.

Az élelmiszeripar szereplői számára mostanra egyértelművé vált, hogy Magyarország is a globális piac része, a gabonaárak 3-5 százalékos eltéréssel a többi piaccal együtt mozognak. A húsipari termékek esetében ugyanakkor a magyar termelői és fogyasztói árak egyaránt 10-15 százalékkal elmaradnak a nyugat-európai átlagtól. Ez a versenyhátrány nagyrészt a kereskedelem erőpozíciója miatt alakult ki, ám hosszú távon nem tartható, a húsárak valószínűleg hamarosan szintén elérik az európai árszintet.