Egyszeri tétel rontott a Mol-profiton

Vágólapra másolva!
A Mol 160,9 milliárd forint üzleti eredményt és 86,4 milliárd forint nettó eredményt ért el csoport szinten az év első hat hónapjában, ami 38, illetve 59 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. Ráadásul elmarad az elemzők várakozásaitól is egy rendkívüli tétel miatt amivel sokan vélhetően nem számoltak.
Vágólapra másolva!

A visszaesés okaként a 13 százalékkal gyengülő dollár hozza fel a csütörtökön nyilvánosságra hozott gyorsjelentés, mivel az negatívan befolyásolta mind a kutatás-termelés, mind a feldolgozás és kereskedelem üzleteket. Ráadásul a csökkenő szénhidrogén termelést csak részben ellensúlyozta a petrolkémiai értékesítés jelentős növelése és a javuló integrált petrolkémiai árrés.

A második negyedévben az üzleti nyereség 88,4 milliárd forint, a nettó pedig 26,9 milliárd forint volt, ami 14 százalékkal, illetve 70 százalékkal kevesebb a tavalyinál.

Meglepetést okozhatott viszont sokak számára, hogy a jelentős részvényárfolyam emelkedés 36,8 milliárd forintos nem realizált pénzügyi ráfordítást eredményezett a Magnolia Finance Ltd. átváltási opciójának átértékelésén. A Magnolia átváltási opciójának átértékeléséből származó ráfordítástól és a speciális tételektől megtisztított nettó eredmény 108,8 milliárd forintot tett ki az első félévben, ami 3,2 milliárdos javulás a bázishoz képest.

A nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült tőzsdei gyorsjelentés szerint a Mol nettó bevétele az első félévben 25 százalékkal, 1122,4 milliárd forintra csökkent, amiből a második negyedévben 606 milliárd forintot ért el, 14 százalékkal kevesebbet, mint egy éve.

Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató a gyorsjelentésben kifejtette: a Mol jó úton halad a saját, önálló növekedési stratégiájának megvalósításában. A második negyedévben pedig döntöttek egy új hidrokrakk üzem felépítéséről, ami a többi organikus beruházással együtt a várakozások szerint 2006 és 2011 között évente átlagosan 6,5 százalékkal növeli a csoport kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredményét (EBITDA). Ezen túlmenően további növekedést biztosítanak az akvizíciók is.

A kutatás-termelés üzleti eredménye 39,6 milliárd forintot tett ki hat hónap alatt, ami 31,1 milliárd forinttal kisebb a tavalyinál. A második negyedévben 9,6 milliárd forinttal csökkent az üzemi eredmény. Ennek fő oka a napi átlagos szénhidrogén termelés 12 százalékos csökkenése, ami nagyrészt a Szőreg 1 gáz- és olajmező értékesítésének tudható be, amiből földalatti gáztárolót alakítanak ki. A másik ok a már említett dollár gyengülés volt.

A feldolgozás és kereskedelem szegmens üzleti eredménye 84,4 milliárd forint volt, 10 százalékkal alacsonyabb az előző év azonos időszakinál. A második negyedévben 12,0 milliárd forinttal 57,1 milliárd forintra csökkent az üzemi eredmény, mivel a magasabb értékesített mennyiségek csak részben ellensúlyozták a gyengülő dollár hatását.

A petrolkémia szegmens üzemi eredménye megháromszorozódott és az első félévben 24,8 milliárd forintot ért el, ami már most meghaladja a 2006. évi teljes, 23,3 milliárd forintos üzleti eredményt. A második negyedévben az üzleti eredmény 8,3 milliárd forinttal növekedett az értékesítési volumenek erőteljes növekedésének és a kedvező piaci tendenciáknak köszönhetően.

A földgáz szállítás üzleti eredménye enyhén, 0,5 milliárd forinttal 17,3 milliárd forintra csökkent az első félévben. Az üzemi eredmény a második negyedévben 0,8 milliárd forinttal növekedett főként az alacsonyabb működési költségek miatt.

A pénzügyi műveletek vesztesége félév alatt 33,2 milliárd forint volt, ami 9,8 milliárd forint kamatot, 6,6 milliárd forint fizetett kamatot és az átváltható értékpapírok (Magnolia Finance Ltd.) átváltási opciójának átértékelésén keletkezett nem realizált 36,8 milliárd forint pénzügyi ráfordítást tartalmazza.

A Mol jelentése megfelelt a Concorde várakozásának, ezért változatlanul hagyta a 2007-es évre vonatkozó 2238 forintos részvényenkénti előrejelzését. A célár 25 500 forint, és továbbra is tartásra javasolja a cég papírjait.