Mol: no pasaran!

Vágólapra másolva!
Az OMV igazgatósága kész a Mol részvényeseinek 32 000 forintos részvényenkénti vételáron ajánlatot tenni, ha többséget szerezhet a Mol-ban. Az osztrákok a vételár 25 százalékáig saját részvényeket is adnának, és 9 milliárd eurós hitelt nyitottak a felvásárláshoz. A magyar olajtársaság szerint az ajánlat alulértékelt, és továbbra sem akarnak tárgyalni. A Mol-részvények kereskedését felfüggesztették a magyar tőzsdén kedden reggel, majd fél egykor újraindították.
Vágólapra másolva!

Az OMV által felajánlott vételár 43,6 százalékos részvényfelárat jelent a Molban történt spekulatív befektetések kezdete előtti napi, azaz 2007. május 21-i 22 290 forintos torzítatlan részvényárhoz képest - áll az osztrák cég lapunkhoz eljutatott közleményében. Az osztrák cég által ajánlott érték 18,7 százalékkal több a hétfői 26 970 forintos záróárnál is.

A közlemény ugyanakkor elismeri, hogy jelenleg számos technikai akadály miatt az OMV nem tud szavazati jogokkal irányítást szerezni a Molban, vagyis 50 százalék fölé növelni a tulajdonjogát úgy, hogy azzal szavazhasson is. Erre való tekintettel az OMV keresi annak lehetőségét, hogy aktív tárgyalásokat kezdhessen a Mol működése által érintett kulcsszereplőkkel. A Mol alapszabálya szerint jelenleg egyetlen részvényes sem szavazhat 10 százaléknál nagyobb részvénypakettel, ezt a szabályt azonban 2009-ig el kell törölni. Nehezíti még az osztrák cég helyzetét, hogy a Mol közvetlenül és közvetve mintegy 40 százaléknyi saját részvény felett tartja rajta a kezét, ráadásul úgy, hogy szavazni is tud ezekkel. Az OMV ugyanakkor 20 százalékos pakettje csak 10 százalékos szavazatot ér egy közgyűlésen.

Mol: no pasaran

A magyar olajcég értékelése szerint az OMV megkeresése - ami a hatályos tőkepiaci szabályozás alapján nem minősül ajánlatnak - lényegesen alulértékeli a Mol üzleteit és kilátásait - kommentálja a társaság az osztrákok újabb próbálkozását. Noha a szándéknyilatkozat évi 400 millió eurós szinergiákkal számol, nem veszi figyelembe az egyesítésből és versenyjogi okokból fakadó kényszerű eszközértékesítés értékromboló hatásait. Az OMV lépése nem érdemel további megfontolást a Mol részéről és társaság nem kezd tárgyalásokat az OMV megkeresésével kapcsolatban.

Ferencz I. Szabolcs, a MOL-csoport kommunikációs igazgatója szerint a mai szándéknyilatkozat - azonkívül hogy a közlemény kijelenti, az OMV jelenleg nem tud irányítást szerezni a Mol-ban - nem tartalmaz lényeges új információt a magyar cég igazgatósága által korábban már egyhangúlag elutasított megkereséshez képest. A szándéknyilatkozatot a társaság az OMV eddigi egyoldalú és barátságtalan lépései közé sorolja. A Mol-nak független vállalatként kiváló növekedési kilátásai vannak, és így nem kívánunk a továbbiakban olyan feltételes megkeresésekkel foglalkozni, amelyek sem részvényeseink, sem az egyéb érdekelt felek érdekeit nem szolgálják - olvasható a magyar multi közleményében.

Az OMV ajánlatának érdekessége még, hogy hajlandó az ellenérték 25 százalékáig saját részvényeket felajánlani. Az osztrákok kedden azt is bejelentették, hogy már a Mol 20,2 százalékát megszerezték, és egyesülni akarnak a magyar olajcéggel - írja az MTI a Dow Jones hírügynökségre hivatkozva.

Az OMV a társaságok működése által érintett valamennyi szereplő érdekére tekintettel kíván lenni - hangsúlyozza a közlemény. A közös vállalkozás mind Ausztriában, mind Magyarországon tőzsdei társaság lenne, a felügyelőbizottságában jelentős magyar képviselettel.

Forrás: [origo]

A Mol vásárlásai júniusban egyszer már felhúzták 30 000 forintra az árfolyamot

Mindenképpen fontos leszögezni, hogy az OMV 32 000 forintos ajánlata egyelőre csak egy szándéknyilatkozat és nem nyilvános vételi ajánlat - mondta Zalányi György, az Erste Bank elemzője az [origo]-nak.

Ugyanakkor ennek a hírnek mindenképpen lesz hatása az árfolyamra - véli az elemző, növekvő volatilitással. Zalányi úgy látja, hogy ezzel a szándéknyilatkozattal az OMV szeretne egy párbeszédet kikényszeríteni a két cég között.

Az elemző szerint ezután akár versenyfutás is kezdődhet a Mol részvényeiért a magyar és az osztrák cég, valamint az OMV és a magyar kormány között.

Könnyen elképzelhető az is, hogy az osztrákok rendkívüli közgyűlés összehívását fogják kezdeményezni annak érdekében, hogy eltöröltessék a jelenleg érvényben lévő szavazati korlátot - véli az elemző. Ennek azonban csak akkor van értelme, ha addig a magyar parlament nem fogadja el a lex-Molként ismert törvény tervezetét, amely megvédené a Mol-t.

Forrás: [origo]

A Mol tulajdonosainak megoszlása Forrás: Mol

Az OMV 9 milliárd euró felett rendelkezhet a felvásárláshoz

Kilencmilliárd euró áll készenlétben az OMV-Mol egyesülés finanszírozására - mondta Wolfgang Ruttenstorfer, az OMV vezérigazgatója kedden telefonos sajtókonferencián

A vezérigazgató jelezte: ismét megkeresték a magyar kormányt, és a Mol vezetését is ajánlatukkal, de egyelőre sehonnan nem kaptak olyan választ, ami a korábbi elutasításhoz képest pozitívabb véleményt tükrözne. Arra a kérdésre, hogy személyesen Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel tárgyaltak-e, a vezérigazgató nem adott választ.

Az OMV vezérigazgatója elmondta: a magyar kormány előtt is nyilvánvalóvá akarják tenni, hogy egyenlő felek összeolvadását szeretnék elérni, amin mindenki csak nyerhet.

A 9 milliárd eurós szindikált hitelről azt mondta a vezérigazgató, hogy az általa meg nem nevezett bankok az után mutattak készséget az egyesülés finanszírozásra, hogy az OMV európai és amerikai roadshow keretében megvizsgálta, hogyan fogadnák a befektetési alapok az egyesülés lehetőségét.

A Mol vezetői már többször kategorikusan elutasították az OMV-t

Nincs értelme annak, hogy a régió vezető olajvállalatai egymással folytassák a régió olajiparában az elmúlt időben lezajlott konszolidációt - mondta már a korábbi OMV jelzésekre reagálva Mosonyi György, a Mol vezérigazgatója és Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató. A konszolidáció ugyanis a hatékonyság növelése nélkül semmit sem ér, ez pedig ezekben az esetekben nem valósulna meg a magyar olajcég első emberei szerint.

Amennyiben az OMV-vel tárgyalni kezdenének a konszolidációról, akkor befagynának a Mol lehetőségei a további növekedésre, mert mindenki azt várná, mi lesz a megbeszélések eredménye - véli Hernádi. A Mol viszont a saját stratégiája alapján akarja a munkát folytatni, s nem akar belemenni egy olyan beszélgetésbe, amelynek a végső célja a Mol megvásárlása. Nagyon jó partneri lehetőségek vannak például Pakisztánban, és Oroszországban is a kitermelésben.