Legalább az infláció csökken

Vágólapra másolva!
Valamelyes lassulással továbbra is 8 százalék fölé várják londoni feltörekvő piaci elemzők a 12 havi augusztusi magyarországi inflációt, de van olyan várakozás is, amely szerint a múlt hónapban gyorsult a drágulási ütem. Szeptembertől viszont már az éves infláció jelentős csökkenésével számolnak.
Vágólapra másolva!

A megkérdezett, illetve előrejelzéseikben szemlézett kilenc nagy londoni befektetési ház térségi szakértőinek előrejelzései szűk sávban, 8,1-8,5 százalék között mozogtak, 8,24 százalékos átlaggal. Júliusban 8,4 százalékkal volt magasabb a fogyasztói árszint, mint egy évvel korábban.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni részlege - amely 8,2 százalékos éves inflációt jósol a múlt hónapra - úgy vélekedik, hogy az általa várt lassulás széles bázisú lesz, beleértve a maginflációs komponenseket, illetve a kosár "volatilis összetevőit" is. A ház szerint a most belépő éves bázishatások a szeptemberi inflációt jó eséllyel 6 százalék alá nyomják, jóllehet a feldolgozatlan élelmiszerek meredek drágulása a negyedik negyedévben már valószínűleg megállítja a dezinflációt. A JP Morgan előrejelzése szerint az inflációs ütem következő jelentősebb esése 2008 első negyedéve előtt nem várható.

A Citigroup bankcsoport londoni részlegének feltörekvő piaci elemzője ugyanakkor 8,5 százalékos éves inflációt vár augusztusra, mert szerinte az ütemre már most hat az élelmiszerek drágulása.

A Dresdner Kleinwort londoni prognózisa szerint a teljes kosárra számított éves infláció 8,1, a maginfláció 5,1 százalékra süllyedt a múlt hónapban. A ház szerint ez utóbbi tavaly december óta a legalacsonyabb ütem lenne.

A Dresdner Bank londoni befektetési részlege szerint a lassuló gazdasági növekedés és a gyorsan csökkenő termelőiár-infláció az inflációs nyomás csökkenését sugallja, "nem minden alakul azonban kedvezően". A szolgáltatási infláció, amely fontos jelzője annak, hogy milyen mértékben szűrődnek át a hatóságiár-emelkedések, a február-májusi időszakban szelídült ugyan, az utóbbi időben azonban ismét gyorsult.

prognózisok

JP Morgan:8,2
BNP Paribas8,3
Dresdner Kleinwort8,1
UBS8,1
Barclays Capital8,1
HSBC8,4
Deutsche Bank8,3
Goldman Sachs8,2
Citigroup8,5


A BNP Paribas befektetési csoport londoni előrejelzése szerint - amely 8,3 százalékos augusztusi inflációval számol - a múlt hónapban elsősorban a maginflációs kosárra érvényesülhetett jelentősebb éves bázishatás. A cég szerint a 12 havi maginfláció ennek hatására valószínűleg 5,1 százalékra csökkent a júliusi 5,6 százalékról. Szeptembertől a ház a teljes inflációs kosárra is kedvező bázishatások belépést várja, és azzal számol, hogy ebben a hónapban 7 százalék alá, az év végéig 6 százalék alá csökken az inflációs ütem.

A Barclays Capital befektetési csoport 8,1 százalékos augusztusi előrejelzésével optimistának számít. A cég elemzése szerint a magyarországi inflációra a bázishatások átfordulása mellett az is hat, hogy a "rendkívül gyenge" kiskereskedelmi értékesítés aláássa a vállalatok árérvényesítő képességét. Emellett szeptembertől különösen erőssé válnak a bázishatások, tekintettel a tavaly szeptemberi első áfa-emelésekre - áll a ház prognózisában.