A cégek tizede nem talál megfelelő munkaerőt

Vágólapra másolva!
Országszerte a cégek csaknem tizede kűzd huzamosabb ideje munkaerőhiánnyal, ez elsősorban a 250 főnél több embert foglalkoztató szervezetekre jellemző. A cégek 21 százaléka arról számolt be, hogy nem, vagy csak nehezen tudja aktuális munkaerő-keresletét kielégíteni - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A munkaügyi tárca legutóbbi munkaerő-piaci prognózisa azzal számol, hogy 2007-ben a versenyszektorban több mint 33 ezer új munkahely jöhet létre. Átlagot meghaladó, azaz két százalék feletti létszámbővítési igényt mértek a feldolgozóiparban, az idegenforgalomban, valamint a pénzügyi és gazdasági szolgáltatások területén. Csak a feldolgozóiparban dolgozók száma idén mintegy 14 ezer fővel gyarapodhat.

A cégek munkaerő-igényének fele szakképzett fizikai dolgozókra, 32 százaléka pedig szakképzetlenekre irányul. A korábbi adatgyűjtések szerint a keresett szakmák közé a lakatos, az eladó, a tehergépkocsi-vezető, az anyagmozgató és a műanyag-feldolgozó, a szakorvos, az ápoló, a szakápoló, a kőműves és a pék tartozik. Több munkakörben is egyszerre van élénk kereslet és munkaerő-felesleg, mivel megyénként, régiónként eltérőek az igények, a mobilitás pedig hagyományosan csekély.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálatnál 2007 januárjában országszerte, összesen 17 362 nem támogatott álláshelyet jelentettek be a munkaadók, ezzel a hónap végén mintegy 24 ezer hely volt üresen. Eközben a nyilvántartott állástalanok száma több mint 438 ezer - ami jócskán meghaladja a KSH idevágó adatát.

A betöltetlen álláshelyek csupán hatoda található a fővárosban és hatoda Pest megyében, míg a legtöbb, 5300 a Dél-Alföldön van. Az álláskeresők az ÁFSZ honlapján akár településenként kereshetnek maguknak állást szakmára, végzettségre vagy pedig elvárt minimális bruttó keresetre lebontva. Eszerint az országban jelenleg csupán 218 olyan állás van - az is jórészt nyelvtanári vagy szakmérnöki -, ahol felsőfokú végzettségű munkaerőt keresnek és a bruttó bér eléri a kétszázezer forintot.