Tavasszal jön az SMS jegy

Vágólapra másolva!
Ha a javaslat megvalósul jövő év tavaszától az utasok a jövőben mobiltelefonjaikra is meg tudják váltani a szükséges vonaljegyet. Az elképzelés szerint az SMS-ben megváltott jegyek 60, hétvégéken 90 percig lesznek érvényesek, és teljes körűen biztosítanák a közösségi közlekedés használatát az utasok számára.
Vágólapra másolva!

Az elgondolás alapján az utasok várhatóan 2008. tavaszától SMS-ben is megválthatják vonaljegyüket. Ennek a megoldásnak a segítségével a gyakran panaszolt hosszú sorban állás elkerülhetővé válik, valamint azokon az állomásokon, ahol eddig nem volt lehetőség, vagy éppen egy frissen megrongált automata akadályozta az utazókat a jegyvásárlásban, digitális formában juthatnának hozzá az utasok a menetjegyükhöz.

A koncepció szerint az ilyen jellegű jegyek 60, hétvégén 90 percig lennének érvényesek, és teljes körű közösségi közlekedési használatot biztosítanának. A megrendelő SMS díja az utast terheli (a viteldíjon felül). A járművekre csak azután lehet felszállni, ha megérkezett a visszaigazolás. A jegynek az ellenőrzés pillanatában érvényesnek kell lennie.

Ez a digitális jegyformátum az éjszakai járatokon is működne, így az utasok bármikor, bárhol meg tudnák váltani érvényes jegyüket az általuk választott járatra.

Prágában is jövő év elején tervezik az SMS-jegyek bevezetését. Az ottani rendszer szerint az utasok a telefonjukat fogják megmutatni az ellenőröknek. Amennyiben az ellenőr úgy véli, hogy a menetjegy hamísított egy újabb SMS segítségével tudja majd leellenőrizni. Budapesten is hasonló módon működne ezeknek a jegyeknek a bemutatása.

A prágai közlekedési vállalat szakértője is alátámasztotta, hogy a rendszer olcsóbb, mintha mindenhova automata jegykiadót szerelnének fel. A jegyek ára növekedik, de másfél órán keresztül felhasználható az összes közösségi közlekedést segítő járművön.

A módszer már több európai nagyvárosban is sikeres fogadtatásban részesült. Göteborgban a jegyforgalom 40 százalékát, míg Helsinkiben 30 százalékát adják az SMS-jegyek, de Bécsben is igen népszerű a digitális jegy.

Csaknem 60 millió forintot fizettek be egy hónap alatt azok az utasok, akiket 2002 és 2006 között büntettek meg a Budapesti Közlekedési Zrt. ellenőrei.

Regőczi Miklós szóvívő elmondta, hogy a BKV ügyfélszolgálatán körülbelül 20 millió, ügyvédi úton pedig mintegy 35 millió forintot fizettek be, a fennmaradó összeget pedig utalással vagy csekken juttatták el a bliccelők a közlekedési vállalatnak. A legmagasabb, egy összegben befizetett tartozás több mint 700 ezer forint volt.

Aki október 18. és november 24. között rendezte bliccelésből eredő tartozását, ezt 20 százalékos kedvezménnyel tehette meg - tette hozzá a BKV kommunikációs és értékesítési vezérigazgató-helyettese. A "Blicc Over" elnevezésű akcióval körülbelül 5.000 jegy vagy bérlet nélkül közlekedő utas élt.