Bővül a pénzügyőrök feladatköre

Vágólapra másolva!
Több területet átvesz a Vám- és pénzügyőrség a rendőrségtől 2008-ban. A környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos adóhatósági feladatok is a VPOP-hoz kerülnek - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Jövőre már nem a rendőrség, hanem a vám- és pénzügyőrség nyomozhat a pénzmosással kapcsolatos ügyekben. Nagy János országos parancsnok a lapnak elmondta, a jövedéki kockázatelemzési központtal összevont Központi Ellenőrzési Parancsnokságnak kell majd előzetesen kiszűrnie, hogy a bejelentések közül, melyek ügyében érdemes a nyomozóknak tovább vizsgálódniuk.

A rendőrségnél ma körülbelül negyvenen foglalkoznak a pénzmosással összefüggő bűnügyek nyomozásával, de a parancsnok nem számít arra, hogy valamennyien átjelentkeznek a vámhatósághoz. Szerinte többen is lesznek, akik anyagi és egyéb megfontolások miatt a rendőrségnél maradnak.

Jövőre a környezetvédelmi termékdíj bevallásával, kiszabásával, befizetésével, visszaigénylésével és ellenőrzésével kapcsolatos adóhatósági feladatokat is a vám- és pénzügyőrség látja el, az unió más tagállamából behozott termékdíj-köteles termékek esetében is. A bevallásokat havonta kell benyújtani - áll a Világgazdaság cikkében.