Bár Kína kereskedelmi többlete januárban jócskán meghaladta a 2006-os első havi értéket és a piaci várakozásokat is, október óta hónapról hónapra csökkenést mutat. Az export és az import szintén ereszkedő ágban van tavaly ősz óta.

Kína kereskedelmi többlete 67 százalékkal volt magasabb januárban, mint a megelőző év első hónapjában. A bővülés valószínűleg fokozza a Pekingre nehezedő nyomást, hogy engedje árfolyamát szabadon alakulni. 2007 januárjában Kína 15,9 milliárd dollárral exportált több árut és szolgáltatást, mint amennyit importált, szemben a 2006. januári 9,5 milliárd dollárral. A kínai export 2007 januárjában 33 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, míg a behozatal volumene 27,5 százalékkal bővült; mindkét szám magasabb a piaci várakozásoknál.

Bár a növekedést szezonális tényezők is gerjesztették, a Nyugat már régóta hangoztatja, hogy a jüan túlzottan alulértékelt. Peking ugyan tagadja ezt, az alacsony jüanárfolyam a kínai kivitelt azonban valóban olcsóbbá teszi. Pénteken a világ vezető ipari államait tömörítő csoport, a G7 pénzügyminiszterei felhívást intéztek Kínához, hogy növelje devizaárfolyama rugalmasságát. Jelenleg Kína a jüan kereskedelmét a dollárral szemben egy nagyon szűk mezőn belül engedélyezi, bár régebben elkötelezte magát amellett, hogy sokkal szabadabban engedi a jüannal való kereskedést, ahogyan és amikor ez lehetővé válik - írja a BBC. Kína azt mondja, hogy ehhez óvatosságra van szükség, hogy megvédje gazdaságát az esetleges zavaroktól.

Kína kereskedelmi többlete az Európai Unióval szemben januárban elérte a 26,4 milliárd dollárt, míg az Egyesült Államokkal szemben 23,41 milliárd dollár volt. Kína teljes kereskedelmi többlete 2006-ban 177,47 milliárd dollár volt, ami 74 százalékkal haladta meg a 2005-ös értéket, ami viszont háromszorosa volt a 2004-ben teljesített többletnek.

A WTO-tagság öt éve alatt a kínai külkereskedelem értéke évi 509,7 milliárd dollárról 1,422 billió dollárra nőtt (2005-ös adat), a többlete 2001-ben még csak 22,5 milliárd dollár volt. A többlete annak ellenére növekedett fékezhetetlenül, hogy 2001 óta az iparcikkek átlagos behozatali vámja 9,5 százalékra csökkent 14,8 százalékról, a mezőgazdasági cikkeké 15,4 százalékra 23,2 százalékról. Megszüntettek több mint hétszáz más kereskedelmi szabályozást is.

A régen várt lassulás

Forrás: [origo]
Ellenőrzés alatt a növekedés (Sanghai)

Előzőleg, decemberben 21 milliárd dollár, novemberben 22,9 milliárd dollár, októberben 23,8 milliárd dollár (tavalyi csúcs) volt a kereskedelmi többlet, miközben a kivitel és a behozatal egyaránt apadt, ami a kínai gazdasági növekedés lassulására utal. A kínai export januárban 86,6 milliárd dollár volt, kisebb a decemberi 94,1 milliárdnál és a tavalyi csúcsnál, a novemberi 95,8 milliárdnál, közölték a kínai vámhivatalban hétfőn. A behozatal 70,7 milliárd dollárra csökkent a decemberi 73,1 milliárdról. A tavalyi csúcs szeptemberben volt, 76,3 milliárd dolláron.

A kínai hazai össztermék az első félévben várhatóan 9,5 százalékkal lesz nagyobb a tavalyi, azaz 2006-os első félévinél, amikor a növekedés közel 10,9 százalékos volt az egy évvel azelőttihez képest. A tavalyi évről 10,7 százalékos évi átlagos GDP-növekedést becsülnek a kínai statisztikai hivatalban. 2005-ben a legújabb felülvizsgálat szerint 10,4 százalékkal, 2004-ben 10,1 százalékkal, 2003-ban 10,0 százalékkal, 2002-ben 9,1 százalékkal bővült a kínai gazdaság.

A Kínai Népi Bank, az ország központi bankja idén a gazdasági növekedés lassulására számít az eddigi fékező intézkedések nyomán, és a piacok ebből a kínai nyersanyagkereslet további enyhülésére következtethetnek hosszabb távon. Valamelyes lassulást már tavaly lehetett látni az éven belül, a pénzügypolitikai és más adminisztratív - környezetvédelmi, telekhasználati - szigorítások miatt. "A szélsőséges növekedés ellenőrzés alá került", a kínai statisztikai hivatal egyik év végi kommentárja szerint.

[origo]/MTI