Biztosan lesz jövőre ingatlanadó

2007.02.15. 12:51

Hatvanmilliárd forintos bevételre számít a jövőre bevezetendő ingatlanadóból a kormány. Nem bevételnövelő intézkedésnek szánják, más adónem(ek)et csökkentenének egyidejűleg. Az [origo] által megkérdezett szakértők szerint a munkát terhelő adók vagy az szja egy részét pótolná a kormány az új adónemmel.

A kormány már döntött, 2008-ban a Magyar Köztársaságban lesz ingatlanadó - jelentette be csütörtökön az utóbbi napokban a témáról napvilágot látott találgatásokra reagálva Tátrai Miklós, a Pénzügyminisztérium államtitkára.

Tátrai elmondása szerint az új adónem bevezetése nem a hiány további csökkentését szolgálja, az ebből tervezett 60 milliárdos bevétel nélkül is teljesülne a konvergenciaprogram. Az ingatlanadóval inkább a terhek átrendezésére törekszenek majd: a PM szerint azért van rá szükség, hogy a vagyoni jellegű adó bevezetésével más adónemeket pótoljanak.

Az államtitkár szavaiból kiderül, hogy a kormány végül egy "visszafogottabb" tervezetet fogadhatott el. A Világgazdaság ugyanis néhány napja kormánypárti forrásokra hivatkozva megírta, hogy eredetileg három variációval számoltak - köztük egy olyannal, amelyből akár 150-200 milliárdos bevétel is származhatna.

Az államtitkár hozzátette: Magyarországon kisebb szerepük van a vagyon- és vagyonjellegű adóknak, mint az Európai Unióban, és a kormány ezen kíván változtatni az adóterhek átalakításával.

Lényegében ugyanezt mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtök reggel a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában. Amennyivel több pénz befolyik az államkaszába az ingatlanadónak köszönhetően, annyival csökkentenek más adónemet. Ez a konvergenciaprogramban is így szerepel - idézte a kormányfőt az MTI.

Ez lehet érzékeny kérdés, mert más fogja fizetni az ingatlanadót, mint például a helyi iparűzési adót. Az egyik jobban érinti  a lakosságot, a másik jobban érinti a vállalkozókat - fogalmazott a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc szerint az adórendszer szerkezetét kellene átalakítani, mert az nem ösztönöz eléggé munkavégzésre, beruházásra és megtakarításra.

Iparűzési adó vagy szja helyett

Barcza György, az ING Bank elemzője szerint a kormány a munka miatt a vállalkozókat sújtó adóterheket enyhítené az ingatlanadóból. Barcza elmondta: a tervezett hatvanmilliárdos bevételből szerinte az iparűzési adót vagy a járulékterheket csökkentenék.

A szakértő szerint ugyanakkor kérdéses, hogy a konvergenciaprogram a tervezett hatvanmilliárdos ingatlanadó bevételnövelő hatása nélkül is tartható lesz-e. Barcza elmondta: az idei várhatóan 6-6,5 százalékos GDP-arányos hiányt követően jövőre is jócskán csökkenteni kell majd a deficitet, ez pedig igen komoly megtakarításokat feltételez, ha a Pénzügyminisztérium most kijelenti, hogy nem tervez bevételnövelést az ingatlanadóból.

Jóval rugalmasabbnak látja az ingatlanadó ügyét Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője. Török szerint az ingatlanadó nem képvisel akkora összeget, hogy a kormány komolyan számoljon vele a büdzsében. Az elemző inkább szimbolikus értékűnek látja az ingatlanadó bevezetését, éppúgy, mint a vizitdíjat. Török Zoltán úgy gondolja, hogy az adó tényleges mértékéről később születik majd döntés.

A Raiffeisen szakértője szerint első körben az ingatlanadóból valószínűleg a személyi jövedelemadót enyhítik majd, vagy az ingatlanadó leírható lesz az szja-ból.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK