Mégis csúszhat az ingatlanadó

2007.03.07. 14:01

Nem biztos, hogy 2008-ban tényleg kell már fizetni az ingatlanadót, amint az sem világos, hogy csak a lakásokat vagy a kereskedelmi célú ingatlanokat is terhelni fogja - derül ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek a Portfólión megjelent interjújából.

Az ingatlanadó nem pótlólagos költségvetési tétel, hanem az adórendszer átalakításának része - mondta Gyurcsány Ferenc kormányfő a Portfóliónak adott interjújában. Nem volt hajlandó válaszolni arra a kérdésre, hogy jövőre valóban bevezeti-e a kormány az új adófajtát.

Három hete Tátrai Miklós, a Pénzügyminisztérium államtitkára bejelentette, hogy a kormány eldöntötte: 2008-ban lesz Magyarországon ingatlanadó. Gyurcsány Ferenc ezt most nem erősítette meg, hanem arról beszélt, hogy vagy az elérendő célhoz kell ragaszkodni, vagy egy konkrét időponthoz, de a kettőhöz egyszerre semmiképpen. "Ragaszkodjunk a minőséghez, legfeljebb siessünk, amennyire tudunk" - fogalmazott.

A miniszterelnök azzal, hogy az ingatlanadó bevezetését az adórendszer átalakításához kötötte, lényegében az SZDSZ álláspontját ismételte meg. A liberális párt politikusai többször jelezték az elmúlt időszakban, hogy kizárólag így tudják támogatni az elképzelést.

Gyurcsány Ferenc azt már korábban is említette, hogy az ingatlanadó megjelenésével más adónemek terhelése csökkenne. Az [origo] által akkor megkérdezett elemzők szerint az iparűzési adó és/vagy a személyi jövedelemadó jöhet szóba.

KAPCSOLÓDÓ CIKK