Oberbank: tíz fiókból álló hálózatot nyit

Vágólapra másolva!
Az Oberbank, a linzi székhelyű osztrák regionális pénzintézet három év alatt kilenc új fiókot akar létesíteni Magyarországon és ezzel egy tíz fiókból álló hálózatot kíván üzemeltetni az országban - mondta Franz Gasselsberger, az Oberbank AG vezérigazgatója kedden, Budapesten.
Vágólapra másolva!

A linzi bank három év múlva nyereséges tevékenységet akar folytatni Magyarországon - mondta a vezérigazgató. Az Oberbank jelenleg Ausztriában, Bajorországban, Csehországban és Magyarországon tevékenykedik, együttesen 118 fiókot üzemeltet, év végére szeretnék elérni a 125 fiókból álló regionális hálózatot, amelyből minden negyedik fiók Ausztrián kívül működik.

A vezérigazgató ismertette: a további terjeszkedés úgy néz ki, hogy 2007 végéig Bécsben két új fiók nyílik, Bajorországban szintén kettő, Csehországban várhatóan három és Magyarországon is elkezdik az üzlethálózat kiépítését.

A vezérigazgató aláhúzta: Ausztriának hagyományosan a legfontosabb gazdasági partnere Magyarország, ezt mutatja az is, hogy mintegy ötezer osztrák cég működik Magyarországon, amelyből 1100 cég sorolható az Oberbank ügyfelei közé.

Az Oberbank Magyarországon másfél éve már jelen van, mégpedig lízing-tevékenységet folytat, amely ugyan még nem nyereséges, de gazdaságilag, hosszabb távon reményteljes üzletmenetet ígér. Az Oberbank első fiókját az országban már áprilisban elindították Budapesten, ennek első tapasztalatai kedvezőek, ezért az osztrák hitelintézet mind a vállalati, mind a lakossági üzletágban szeretne tevékenykedni Magyarországon. A pénzintézet lízingtermékeit már Budapesten, Győrött, Szombathelyen, Székesfehérváron, Kecskeméten, Pécsett, Debrecenben és Jászberényben kínálja.

A vezérigazgató kitért a tulajdonosi szerkezetre is. Ennek egyik különlegessége, hogy vigyáznak az osztott tulajdoni hányadra, az Oberbank két legfőbb tulajdonosa - 18,7-18,8 százalékos tulajdoni hányaddal - két másik osztrák hitelintézet, amelyet "testvérbanknak" nevezett az igazgató. Az osztott tulajdonnal az a cél, hogy az Oberbank hosszú távon is önálló és független pénzintézetként működjön - húzta alá a vezérigazgató. E két pénzintézet a Bank für Tirol und Voralberg AG, illetve a BKS Bank AG. Az előző székhelye Innsbruckban, a másiknak Klagenfurtban van. A három osztrák bank szorosan együttműködik a különböző pénzintézeti tevékenységek terén, a három hitelintézet együttes mérlegfőösszege 2007 június végén 27,4 milliárd euró volt. Az Oberbank mérlegfőösszege 2006-ban 13,221 milliárd eurót tett ki.