Változások a hiteldíjmutató számításában

Vágólapra másolva!
A Central European Credit Zrt. (CEC) kedvezőnek ítéli, hogy a teljes hiteldíjmutatót (thm) szabályozó kormányrendelet módosítása révén az egyes hitelintézetek lakáskölcsöneinek kamatait, díjait jobban össze lehet hasonlítani - mondta Varga Eszter, a CEC vezérigazgatója szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Aláhúzta: ezzel együtt a mostani rendeletmódosítás sem teszi lehetővé néhány elem beszámítását, a banki tranzakciós költségek összevetését. Emellett nem veszi figyelembe az átutalási díjat, illetve devizakölcsön vonatkozásában például a konverziós díjat.

Varga Eszter elmondta: a vonatkozó kormányrendeletben szereplő definíció alapján "a thm az a belső kamatláb, amely mellett az ügyfél által visszafizetendő tőke és hiteldíj egyenlő az ügyfél által a hitel folyósításáig bezárólag a kölcsönnel kapcsolatban fizetett összes költséggel csökkentett hitelösszeggel." A thm tehát egy olyan éves kamatláb, amely megmutatja, hogy valójában mekkora kamatot fizet az ügyfél a számára folyósított kölcsön után - magyarázta a vezérigazgató.

A thm jelenlegi számítása figyelembe veszi a hitelfelvétel kapcsán jelentkező összes egyszeri díjakat (például a hitelvizsgálati díjat, a szerződéskötési díjat, az értékbecslés díjat) és néhány folyó költséget (így a kamatot, a kezelési költséget).

A vezérigazgató kiemelte: a thm segítségével így - elméletileg - összehasonlíthatóvá válnak az azonos hitelösszegű és futamidejű banki kölcsönajánlatok.

Varga Eszter szerint nagyon ügyelni kell arra, hogy az ügyfelek azonos hitelkonstrukciók thm értékeit vessék össze. Kiemelte: "ne tévesszen meg bennünket a számtalan, különböző elnevezésű banki díj. A hitelfelvételhez kapcsolódó összes felmerülő költségről előzetesen, írásban kérjenek tájékoztatást a leendő hitelfelvevők."

Minden költségről kérjünk írásos tájékoztatót!

A vezérigazgató hangoztatta: a hiteligénylők gyakran megfeledkeznek a kölcsönök felvétele előtt olyan, esetleg nagyobb tételekről, amelyek ugyan nem banki költségek, de jelentős egyszeri összegekkel terhelik meg a hitelfelvevő pénztárcáját. Ilyen ingatlan vételekor a felszámított közjegyzői díj, a földhivatali eljárási díj, ezekről is érdemes is előzetes tájékoztatást kérni - mutatott rá.

Emellett a thm a devizában felvett lakáshitelek esetében sokszor nem tartalmazza a svájci frankban vagy euróban megállapított, forintban fizetendő törlesztőrészletek konverziós költségeit, és nem tartalmazza a hitel deviza- és kamatkockázatából fakadó jövőbeli változások hatásait sem. Az ügyfélnek azt is illik számba vennie, hogy a forintnál kedvezőbb euró- és svájcifrank-hitelek esetében árfolyamkockázatot visel: ha esetleg a forint gyengülni kezd ezekhez a devizákhoz képest, a törlesztőrészlet emelkedni fog.

A jelzálog alapú lakáskölcsönökkel foglalkozó CEC az eddigi két és fél éves működése során összességében 8,4 milliárd forint ingatlankölcsönt helyezett ki, az új kihelyezések összege 2007-ben elérte az 5 milliárd forintot. A CEC tavaly megalapította a vevőkövetelések megelőlegezéssel foglalkozó CE Faktor Zrt.-t, amely ingatlanfedezet nélkül képes forrást biztosítani vállalati ügyfelei részére, illetve megkezdte működését a csoporthoz tartozó CE Rent Kft., amely autóbérleti szolgáltatásokat nyújt partnerei számára.