Nem változott a befektetői összvagyon

Vágólapra másolva!
A befektetési alapokból áprilisban 38 milliárd forint tőkét vontak ki a befektetők, míg a hozamok közel ugyanennyivel növelték az összvagyont, ami így nem változott, április végén 3144 milliárd forintot tett ki - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) pénteken.
Vágólapra másolva!

Áprilisban eggyel nőtt a Bamosz-tagok száma, az új tag három alapja mellett kilenc új alap is indult, míg egy a futamidő végével megszűnt, így a szövetség tagjai április végén 353 alapot kezeltek.

Áprilisban szinte minden alaptípusból tőkét vontak ki a befektetők, legtöbbet a kötvényalapokból. Egyedül a garantált alapokba érkezett friss tőke, elsősorban az új alapok indulása miatt. A garantált alapok vagyonát a 9,4 milliárd forint friss tőke mellett 7 milliárd forintnyi hozam is növelte áprilisban, így vagyonuk összességében 3,4 százalékkal 493 milliárd forintra nőtt.

A kötvényalapok vagyona a pénzkivonás hatására 19 milliárd forinttal csökkent, emellett az alapok 4,4 milliárd forint hozamot termeltek, így vagyonuk a hónap során 5,2 százalékkal 267 milliárd forintra csökkent.

Az összvagyonon belül a legnagyobb arányt képviselő pénzpiaci alapokból 14 milliárd forintnyi pénzkivonás történt, míg a hozamok 5,2 milliárd forinttal növelték a vagyont. A pénzpiaci alapok vagyona egy hónap alatt 0,8 százalékkal csökkent, 1085 milliárd forint volt április végén.

Az ingatlanalapok vagyona 1,8 százalékkal csökkent, 575,5 milliárd forintot tett ki a hónap végén. Az ingatlanalapokból 13 milliárd forintot vontak ki, míg a hozam, 2,8 milliárd forinttal növelte a vagyont.

A részvényalapok vagyona 210 millió forint tőkekivonás és 1,8 milliárd forint hozam egyenlegeként 3,8 százalékkal nőtt, április végén 340 milliárd forintot tett ki. A vegyes (részvény és kötvény) alapokból közel 10 milliárd forintot vettek ki a befektetők, a piaci teljesítmények viszont 3,1 milliárd forinttal növelték a vagyon. A vegyes alapok vagyona április 204 milliárd forint volt, 3,1 százalékkal alacsonyabb a március véginél.

A származtatott alapok vagyonát 700 millió forint tőkekivonás csökkentette, de a hozamok 1,1 milliárd forinttal növelték a vagyont, ami így összességében 1,3 százalékkal nőtt, 32,5 milliárd forint volt április végén.