Teherán nem csökkentené a kitermelést

Vágólapra másolva!
 Az iráni olajminiszter szerint az olajpiac telített és az árakra nem hatna semmiféle termelésnövelés a Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) részéről. Golamhosszein Nozari szerint - aki a Fars hírügynökségnek nyilatkozott - ezért nincs szükség rendkívüli OPEC-értekezletre sem.
Vágólapra másolva!

A miniszter szerint amíg a dollár gyengülése folytatódik, az olajárak nőni fognak. Mint mondta: nem az olaj drágul, hanem a dollár olcsóbbodik.

Szaúd-Arábia pénteken jelentette be, hogy május 10-én napi 300 ezer hordóval növelte a termelést. Ali al-Naimi szaúdi olajipari miniszter pénteki sajtótájékoztatóján közölte, hogy az emeléssel a vezető olajexportőr termelése napi 9,45 millió hordóra nő júniustól, és Szaúd-Arábia képes valamennyi ügyfele igényeit kiszolgálni - közölte, sejtetve, hogy Rijád csak a kereslet függvényében hajlandó tovább növelni a termelést. Irán Szaúd-Arábia után az OPEC második olajtermelője.

Pénteken két dollárt meghaladó emelkedéssel zárt a kőolaj ára Londonban és New Yorkban, miután a Goldman Sachs, amely a legaktívabb a befektetési bankok közül az energiapiacokon, jelentősen feljavította az energiahordozó második félévi árára vonatkozó becslését. A Goldman azzal számol, hogy a második félévben az amerikai könnyűolaj (WTI) piaci átlagára 141 dollár lesz hordónként az eddig várt 107 dollárral szemben.

Az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében az északi-tengeri Brent péntektől legközelebbivé vált júliusi lejárata 2,36 dollár emelkedéssel 124,99 dolláron fejezte be a pénteki napot. A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta júniusi jegyzése 2,17 dollárral rekord szintre, 126,29 dollárra nőtt.