Veres 145 milliárdos tehercsökkentést javasol

Vágólapra másolva!
A jövő évi adó- és járuléktörvények tervezete szerint összesen 145 milliárd forint tehercsökkenés valósulhat meg, amelyből 100 milliárddal a vállalkozók, 45 milliárd forinttal a lakosság részesedik - mondta Veres János pénzügyminiszter kedden az Országos Érdekegyeztetési Tanács (OÉT) plenáris ülésén.
Vágólapra másolva!

A tehercsökkenés forrása kiadáscsökkentés, amelynek összege 260 milliárd forint, s amely valamennyi minisztériumi fejezetre kiterjed - jelentette ki Veres János. A pénzügyminiszter jelezte azt is, hogy a konvergenciaprogramban foglalt, jövő évre vonatkozó, GDP-arányosan 3,2 százalékos államháztartási hiányból nem lehet engedni.

"A szakmai szervezetek által javasolt nagyobb járulékcsökkentésnek nincs meg a forrása, ezért ilyen változatot nem készített a tárca" - mondta a miniszter.

Bár a gazdaság fehéredésétől is jelentős költségvetési többletbevételeket vár a kormány, azokkal a 2010. évi költségvetésben lehet számolni először, hiszen tervezni csak a biztos bevételeket lehet - magyarázta Veres János.