Soros még nem látott ekkora válságot

Vágólapra másolva!
Soros György még nem látott ekkora válságot, de véleménye szerint nem is fog, miközben a múlt heti tőzsdei pánik után az európai részről született gazdaságpolitikai választ megfelelőnek tartja, úgy véli még korai megítélni, hogy megnyugszanak-e a pénzpiacok.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Népszabadság keddi számában közli a magyar származású üzletemberrel Washingtonban, a hétvégén készült interjúját, amelyben Soros kijelentette: nemcsak ingatlanpiaci válságról van szó, hanem "szuperbuborékról", és egy téves feltevésről: arról, hogy a piac kiigazítja majd a saját túlzásait, nincsen szükség beavatkozásra. Ez a piaci fundamentalizmus, amely a reagani-thatcheri idők óta a meghatározó hitvallás volt, most megbukott - állítja Soros.

A krízis szerinte újfajta gondolkodást, paradigmaváltást igényel - ez endogén válság, amelyet a pénzügyi rendszer önmaga hozott létre. Ő abból indul ki: a piacok alapszerkezetében torzulások keletkeznek, amelyek visszahatnak az alapszerkezetre. Ez a "reflexivitás" bizonytalanságot szül: a piaci szereplők és a szabályozók nem az ismereteik alapján lépnek, cselekedeteik torzítottan érvényesülnek. Így jönnek létre a piaci buborékok, amelyek egyszer csak kipukkadnak, mert tarthatatlanná válik a trend és a tényleges valóság ellentéte.

A válság Magyarországi fejleményeit értékelve úgy fogalmazott: a pánikhatás szerencsétlen következményeinek lehettünk tanúi. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: Örömmel látta a 200 milliárd dolláros japán javaslatot egy biztonsági háló létrehozására, amely a pénzügyi világ perifériáján lévő országokat segítheti a centrum által okozott bajban.

Soros ugyanakkor bírálta az amerikai terveket, amelyek szerint az adófizetők pénzén "mérgezett papírokat" vásárolnak fel. (Soros ezzel nyilvánvalóan a jelzálogválság miatt elértéktelenedett értékpapírokra gondolt, amelyeknek a fedezete a bedőlt jelzáloghitelek voltak.)