Veres cáfolja a kínai tárgyalások hírét

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Veres János pénzügyminiszter határozottan cáfolja a Világgazdaság csütörtöki számában megjelent hírt. A pénzügyminiszter nem folytatott Kínában 200 milliárd dollár értékű kínai projektekről tárgyalásokat.

Az MTI szerint korábban, ugyancsak pénteken sajtótájékoztatón a miniszter nem kívánta kommentálni a lapértesüléseket kínai tárgyalásairól. Közölte: akkor ad tájékoztatást belföldi vagy nemzetközi tárgyalásokról, ha az nem rontja a megbeszélések pozitív lezárását.

Veres hozzátette: az elmúlt két hétben több alkalommal különböző tárgyalásokat folytatott belföldön és külföldön az aktuális kérdésekről, minden tárgyalást követően, ha az eredményei ezt megengedték, akkor tájékoztatást is adtak. "Meg fogom adni ezt követően is minden alkalommal is, amikor nem rontja a tárgyalások pozitív lezárását egy időközbeni tájékoztatást" - jelentette ki.

A Világgazdaság szerint a világ 57. legnagyobb forgalmú építőipari cége, a Shanghai Construction Group (SCG) szeretne üzletekhez jutni a régióban, és ehhez hozná a finanszírozást is. (A vállalat több vasútvonatalat, hidat épített Kínában, s húsz országban vett részt főleg infrastrukturális beruházásokban.) Emellett a kínai fejlesztési bank szeretne aktív szerepet vállalni a közép-európai régióban, a pénzintézetet többféle konstrukció érdekelné, beleértve a hitelkihelyezést és az alapkezelést is.