Évtizedes mélyponton a beszerzési index

Vágólapra másolva!
A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított novemberi értéke 39,9 százalék volt, ami 2,9 százalékponttal alacsonyabb az októberinél - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).
Vágólapra másolva!

Az MLBKT gyorsjelentése szerint a feldolgozóipari beszerzési menedzser index abszolút mélyponton van, 1995 szeptembere óta az összes hónapot tekintve a mostani a legalacsonyabb érték.

Az idei első 11 havi BMI átlaga - 50,5 százalék - kisebb teljesítményjavulást mutat az elmúlt évekhez képest, viszont 2,4 százalékponttal elmarad az előző három év azonos időszakában mért átlagtól, az 52,9 százaléktól.

Az októberi nagy zuhanás után enyhébben, 2,3 százalékponttal tovább csökkent az új megrendelések indexe, amelynek novemberi értéke 36,9 százalék volt. A beszerzési mennyiség indexe 35,1 százalékot ért el novemberben, ami kis mértékű csökkenés az októberi hatalmas esés után, de ezzel a valaha mért legalacsonyabb szintre süllyedt.

A termelési mennyiség indexe novemberben 31,6 százalék volt, havi értéke 8,1 százalékponttal marad el az előző hónaptól. Július óta folyamatosan egyre kisebb ütemű növekedést jelez a beszerzési árak indexe, amelynek novemberi értéke 51,5 százalék volt.

A november egyetlen pozitív irányba mozduló részmutatója, a szállítási átfutási idő index, amelynek értéke 54,5 százalékot ért el, 5 százalékponttal magasabbat az októberinél.

A vásárolt készletek szintje 40 százalékot ért el, mindössze 0,4 százalékponttal lett alacsonyabb az előző hónapinál, de ezzel együtt már harmadik hónapja csökkent ennek az indexnek az értéke.

A késztermékkészletek indexének 47,1 százalékos értéke is a csökkenő tartományba került, ezzel egy öt hónapos készletnövekedési folyamat tört meg. Az importindex az októberi esése után novemberben 1,7 százalékponttal tovább csökkent, értéke 41 százalék lett.

Novemberben az exportindex 13,7 százalékponttal 34,9 pontra esett. A foglalkoztatási index novemberben 42 százalékkal a legalacsonyabb értéket mutatta ebben az évben, a múlt hónaphoz képest 4,3 százalékponttal csökkent.