Nagyot ugrott New York is

Vágólapra másolva!
Míg napközben 9000 pont felett is járt a Dow, végül, nem sikerült tartani a csúcsot, de így is a legmagasabban, 3, 5 százalékos pluszban zárt november eleje óta. Az S&P és a Nasdaq is is ominózus nyereséget tudott produkálni, előbbi 3,8, utóbbi 4,1 százalékkal zárt erősebben.
Vágólapra másolva!

Kiváló hangulat uralkodott hétfőn a világ tőzsdéin. A legfontosabb európai indexek tekintélyes pluszt értek el, a londoni börze irányadó indexe, a Footsie például 6,2 százalékkal 4300 pontra erősödött.

Az optimizmus hátterében az áll, hogy körvonalazódni látszik az amerikai autógyárak megmentését szolgáló kormányzati csomag, Barack Obama megválasztott elnök pedig a hét végén óriási összegű gazdaságélénkítő program indítását jelentette be. A Bloomberg szerint a kongresszus és a Bush-adminisztráció közel áll a 15 milliárdos mentőcsomagról szóló megegyezéshez, ami akár ezen a héten is létrejöhet.

Máris "dolgozik" az autóipari mentőprogram - ami az 1950-es évek óta a legnagyobb ilyen jellegű projekt - a Dow Jones ipari index (DJIA) 3,5 százalékos emelkedésében - 8934,18 pontig jutott a mutató, ami november 7. óta a legmagasabb záróérték - jelentős szerepet játszott a projekt kiemelt kedvezményezettje, a General Motors 20,3 százalékos erősödése. A mutató 30 komponense közül 23 erősödéssel fejezte be a kereskedést. Ellenkező irányba húzott a McDonald's 2,9, illetve a 3M 4,1 százalékos leépüléssel. Jól szerepelt az "autómentő" csomag másik nagy érintettje, a DJIA-n kívüli Ford, amelynek papírja 24,3 százalékkal tudott erősödni.