Felminősíthetik Oroszországot

Vágólapra másolva!
Felminősítést valószínűsítő pozitívra javította az eddigi stabilról Oroszország hosszú futamú szuverén adósosztályzatainak kilátását kedden a Standard & Poor's, a máris jelentős költségvetési és külső tartalékok várható további növekedésére hivatkozva. Felminősítés esetén az orosz devizaadós-kockázati osztályzat a magyar besorolás fölé kerülne az S&P listáján.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb hitelminősítőjének keddi londoni bejelentése szerint a kilátásjavítás a hosszú futamú orosz deviza- és beladósság "BBB plusz", illetve "A mínusz" besorolására vonatkozik, amelyeket a cég - a devizaátutalási és konvertibilitási kockázat elsőrendű "A mínusz" osztályzatával együtt - megerősített.

A Standard & Poor's a pozitív kilátás bejelentéséhez fűzött elemzésében kiemelte, hogy az 5,1 százalékos GDP-arányos tavalyi államháztartási többlet jóval meghaladta a célt. Jóllehet a nominális kiadásnövekedési ütem 2008 elején változatlanul "rendkívül magas" volt, az S&P várakozása szerint ez az év későbbi szakaszában mérséklődni fog, és - pénzforgalmi szemléletben számolva - az idén is legalább 4 százalékos költségvetési többlet várható.

A hitelminősítő megjegyzi ugyanakkor, hogy az orosz gazdaság 2000 utáni időszakát a magas olajáraknak a költségvetési teljesítményre és a belső fogyasztásra gyakorolt közvetlen és átszűrődő hatása határozza meg, gyakran az energiaiparon kívüli szektorok rovására.

Ezzel együtt is azonban a feldolgozóipari és a magánszolgáltatói szektorok termelékenységi teljesítménye lényegesen jobb az olaj- és földgázágazat "nulla termelékenység-javulásánál", áll az elemzésben.

A Standard & Poor's szerint emellett az olajbevételekből eredő pénzeső és a bezúduló tőke negatív mellékhatása a magas infláció visszatérése, amely - ha nem javul a költségvetési és a pénzügypolitika összehangoltsága - egyre nagyobb politikai teher lesz az új kormányon.

Ráadásul a közintézmények továbbra is gyengék és nem termelékenyek; az orosz alapszolgáltatási szektorban előállított hozzáadottérték-tartalom a legalacsonyabbak között van egész Európában, áll az S&P keddi londoni elemzésében.

A hitelminősítő szerint az orosz államháztartás likvid devizaeszköz-állományának hatalmas méretét jelzi ugyanakkor, hogy még az orosz bankszektor 147 milliárd dolláros bruttó külső kötelezettség-állományát leszámítva is a folyó fizetések tartalék-fedezettsége kilenc hónapra elegendő, ami az "A" szintű, vagyis elsőrendű befektetői osztályzatú szuverén adósi kör középértékének háromszorosa.

A "BBB plusz" szintű orosz hosszú távú devizaadós-kockázati besorolás jelenleg azonos a magyar besorolással az S&P listáján; felminősítés esetén Oroszország átkerülne a már elsőrendű befektetői "A mínusz" osztályzati kategóriába. Oroszország makroteljesítményét más nagy londoni házak is méltatták a közelmúltban.

A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő az orosz elnökválasztás elé időzített elemzésében kiemelte: Oroszország szuverén adóskockázati besorolása Vlagyimir Putyin elnöki színrelépése - vagyis 2000 eleje - óta az akkori (mélyen spekulatív, államcsőd kockázatára figyelmeztető) "CCC"-ről a jelenlegi közepes befektetői "BBB plusz"-ig jutott.

A "CCC" besorolás a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban rendkívüli kockázatokra inti a befektetőket; az ilyen osztályzattal ellátott adós csak igen drágán, óriási büntetőfelárakkal tud tőkepiaci finanszírozáshoz jutni.

A "CCC" nyolc fokozatnyira van a megszorításokkal már befektetésre ajánlott "BBB" sáv alsó szélétől, a "BBB mínusz"-tól, és tíz osztatra az Oroszországra most érvényes "BBB plusz"-tól.

A Fitch február végi londoni elemzése szerint az orosz államadósság a GDP-érték 99 százalékáról 8 százalékra csökkent 1999 óta, a múlt évtized végén még nem létező stabilizációs alapban most 157 milliárd dollár van, a devizatartalék 12 milliárd dollárról 474 milliárd dollárra, az egy főre jutó GDP-érték 1320 dollárról 8660 dollárra emelkedett.