A plazmák miatt veszteséges a Hitachi

Vágólapra másolva!
A plazmatévék iránti kereslet csökkenése magával húzza e készülékek második legjelentősebb gyártóját, a Hitachi Ltd-t is - értesült a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A társaság tegnap kénytelen volt bejelenteni, hogy március 31-én végződő üzleti évében a tavalyi kétszeresére, 70 milliárd jenre (714 millió dollár) nő nettó vesztesége. A cégvezetés februárban még 10 milliárdos nyereséggel számolt.

Szakértők rossz jelnek tekintik, hogy immáron a második egymást követő veszteséges évét zárja a Hitachi. Ez ugyanis arra utal, hogy nem halad valami fényesen a vállalat átalakítása. A tévégyártás veszteségének pótlása 56 milliárd jent nyelt el azon a 30 milliárdon felül, amit az ágazat átalakítására költenek.

Ez utóbbira azért van szükség, mert az elmúlt egy-két évben a plazmák hagyományos piacán, a nagy képernyős televíziók között is megjelentek az olcsóbb és kisebb fogyasztású lcd-tévék. Ennek hatására tavaly a plazmatévék ára 30 százalékkal zuhant.

A Hitachi az árak csökkenésére panaszkodik, ami különösen erősen sújtja az öregebb modelleket. Emellett megemlítik, hogy nem sikerült teljesíteni a nagy képernyős készülékek eladási tervét és megterhelték a cég kasszáját a strukturális átalakításokkal kapcsolatos kiadások - olvasható a Napi Gazdaságban.