Eladja biztosítási üzletágát az Erste Bank

Vágólapra másolva!
Az osztrák Erste csoport és a Vienna Insurance együttműködési megállapodása nyomán a két társaság hozzáférhet egymás ügyfeleihez. Az Erste emellett 5 százalékot megtart az új partnernek eladandó biztosítóiban.
Vágólapra másolva!

A Vienna Insurance Group (VIG) 1,455 milliárd euróért vásárolja fel a Versicherung biztosítót, az Erste Bank biztosítói üzletágát, benne a kelet-közép-európai biztosítói leányvállalatokat - erről írtak alá megállapodást Bécsben az érdekelt cégek.

A Vienna Insurance Group közleménye szerint a tranzakció teljes vételára a bruttó szerződött díjbevétel 1,2-szerese, 1,445 milliárd euró. Az Erste Bank és kelet-közép-európai leányvállalatai egyenként 5 százalékos részesedést tartanak meg a helyi biztosító-társaságokban. Az Erste Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, Horvátországban és Romániában működtet leányvállalatot.

A két társaság emellett 15 évre szóló értékesítési megállapodást kötött, amelynek értelmében az Erste Bank és a VIG kiemelt partnerként működik együtt a jövőben, így a 120 millió lakosú régióban legalább 20 millió ügyfélhez juttathatják el termékeiket közösen.

A megállapodás hozzáférést biztosít a VIG számára az Erste Bank kelet-közép-európai országaiban meglévő, mintegy 2900 bankfiókjához és 16 millió ügyfeléhez. Ugyanakkor az Erste Bank hozzáférést nyer a VIG, mintegy 10 millió ügyfeléhez azokban az országokban, ahol mindkét partner jelenleg is folytat üzleti tevékenységet.

Az üzlet révén a Vienna Insurance Group a régió legnagyobb nemzetközi biztosító-társaságává válik. A tranzakciót várhatóan 2008 harmadik negyedévében zárják le, az illetékes versenyfelügyeleti hatóságok engedélyének függvényében.