Költekező állam, adósodó polgárok

Vágólapra másolva!
Az államháztartás nettó finanszírozási igénye a 2008 második negyedévével végződő egy évben a bruttó hazai teremék (GDP) 3,7 százaléka, 980 milliárd forint volt az előzetes adatok szerint - közölte a jegybank a hivatalos honlapján hétfőn.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleménye szerint 2008 második negyedévében a 178 milliárd forintos nettó finanszírozási igény a GDP 2,6 százalékát tette ki.

Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett (maastrichti) adóssága 2008 második negyedévének végén az elmúlt egy év GDP-jének 64,8 százaléka, 17 082 milliárd forint volt. Az államháztartás 13 135 milliárd forintos nettó tartozása a GDP 49,9 százalékát tette ki.

Az idén a második negyedévben a központi kormányzat elsősorban hosszú lejáratú értékpapírok kibocsátásával fedezte a 123 milliárd forintos finanszírozási igényét, miközben jelentős mértékben fizette vissza hiteltartozásait, és számottevően nőtt a központi banknál tartott betéteinek állománya.

Elköltik betéteiket az önkormányzatok

A helyi önkormányzatok 93 milliárd forintos finanszírozási igényüket elsősorban a hitelintézeti betéteik csökkentésével fedezték és számottevő volt a nem tőzsdei részvényeik eladása is. Ugyanakkor a kötelezettségeiket tekintve jelentős volt a kötvénykibocsátásuk és a hiteleik visszafizetése.

A társadalombiztosítási alapok 39 milliárd forintos finanszírozási többlete a betéteik növekedésében és az egyéb kötelezettségeik csökkenésében jelent meg a pénzügyi számlákban.

Emelkedik a lakosság eladósodása is

A háztartások nettó finanszírozási képessége az előzetes adatok szerint a 2008 második negyedévével végződő egy évben a GDP 1,3 százaléka volt, 345 milliárd forint. A második negyedévben a háztartások pénzügyi eszközeinek tranzakcióból eredő növekedése elmaradt a tartozások hasonló eredetű növekedése mögött, így a nettó finanszírozási képesség mínusz 34 milliárd forintot tett ki.

A pénzügyi eszközök esetében a nyugdíjpénztári követelések, a tőzsdei részvények, a devizabetétek, a külföldi valuta, a rövid lejáratú hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok és az egyéb követelések növekedtek figyelemre méltóan, miközben a forintbetétek, a forint készpénzállomány és a befektetési jegyek számottevően csökkentek - áll a közleményben.

A kötelezettségek esetében továbbra is a hosszú lejáratú devizahitelek felvétele volt a meghatározó. A forint gyengülése következtében a háztartások devizahitel-tartozásainak állománya 533 milliárd forinttal, devizabetéteik és külföldi valuta készletük állománya 102 milliárd forinttal csökkent 2008 második negyedévében a pénzügyi számlák adatai szerint.