Az sms is olcsóbb lesz az EU-ban

Vágólapra másolva!
A roamingdíjak leSzállítása után az sms küldésének tarifája is mérséklődik az unióban.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság azt tervezi, hogy a mobiltelefonok külföldi használatának tarifáiról szóló - várhatóan jövő júliusban megszülető - törvény az sms-küldési díj mintegy 60 százalékos mérsékléséről határoz, írja a BBC.

Az Európai Parlament jövő tavasszal szavaz a törvény tervezetéről, amelyben a szöveges üzenetek továbbítási díjának csökkentése mellett - egyebek között - a hívások hozzávetőleg 10 százalékos mérséklésről, valamint arról rendelkezik, hogy a felhasználók beállíthatják maguknak a letöltések mennyiségét. Az előfizetők a saját maguk által meghatározott adatátviteli mennyiséggel elkerülhetik az óriási mobilszámlákat.

A mobilszolgáltatók a tárcsázott hívásokért percenként maximum 0,46 eurót kérhetnek el, a fogadott hívásokért pedig 0,22 eurót. Ezeket a tarifákat a leendő jogszabályban még csökkentené az EU - amennyiben a telekommunikációs ügyekért felelős Viviane Reding tervei megvalósulnak.

2005-ben kezdődött a harc

A magas roamingdíjak elleni harc 2005-ben kezdődött, amikor Reding feljelentést tett a súlyos percdíjak ellen. Képzelt költségeknek nevezte a magas árakat, amellyel a szolgáltatók büntetik előfizetőiket. A vonakodó mobiltársaságoknak először 2007 szeptemberében kellett csökkenteniük tarifáikat, uniós döntés alapján, ám az árleszállítás csak a hívásokra vonatkozott, az sms-ezésre és az internet használatra nem.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) üdvözli, hogy az Európai Bizottság 2010 után további három évvel meg akarja hosszabbítani a hangroaming árának szabályozását és határt akar szabni a barangolás közben küldött sms-ek árának, közölte Pataki Dániel az Nemzetközi Hírközlési Hatóság elnöke, aki idén az európai szabályozó hatóságok csoportjának (ERG) elnöki posztját is betölti.

Szabályozzák az adatroamingot is

Pataki hozzátette, fontos lépés, hogy a bizottság 2009 nyarától az adatroamingot is szabályozni akarja. Az NHH elnöke szerint a mind fontosabbá és népszerűbbé váló adatroaming területén egy megalapozott nagykereskedelmi áron alapuló szabályozás megteremtheti a szolgáltatók közötti versenyt és hozzájárulhat a fogyasztói árak jelentős csökkenéséhez, a szolgáltatásminőség javulásához.

A bizottság az ERG ajánlásának megfelelően legkésőbb 2010 nyarától átláthatóvá akarja tenni az adatroaming kiskereskedelmi árait is, kötelezve a szolgáltatókat arra, hogy vezessenek be olyan megoldásokat, amelyekkel a fogyasztók elkerülhetik a néhány napos normál internetezést követő sokkoló, akár százezer forintos számlákat.