Bush: Az USA agresszív lépésekre készül

Vágólapra másolva!
George W. Bush amerikai elnök a pénzügyi válsággal kapcsolatos aggodalmak eloszlatása céljából pénteken kijelentette: kormánya agresszív, helyes lépéseket tesz a krízis leküzdésére.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Folytatjuk a válság megoldását és a piacok stabilitásának helyreállítását célzó lépéseinket" - jelentette ki Bush a Fehér Ház rózsakertjében felolvasott nyilatkozatában.

Meg tudjuk és meg is fogjuk oldani ezt a krízist - szögezte le az elnök, aki elmondta, hogy a hét végén részt vesz a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap őszi közgyűlésére Washingtonba érkező pénzügyminiszterek válságkezelő tanácskozásán.

A második mandátumának utolsó hónapjaiban járó Bush elnöksége soha nem látott katasztrófával, a 2001. szeptember 11-i, Amerika elleni terrortámadásokkal kezdődött, és egy évszázados pénzügyi-gazdasági válsággal ér véget. Bush aki még nyáron is az amerikai gazdaság erős alapjairól, a tavaszi adó-visszatérítési program várható sikeréről beszélt, az utóbbi két hétben szinte minden másnap igyekszik megnyugtatni a közvéleményt, hogy a hitelválság kezelhető. Jelzésértékű viszont, hogy már Bush is válságot emleget, ezt a szót pedig azelőtt nem volt hajlandó kiejteni.

Rövid pénteki beszédében közölte, hogy a pénzügyminisztérium gyorsan fog cselekedni az egy hete elfogadott és általa aláírt 700 milliárd dolláros pénzügyi mentőcsomag elintézésében. Azt is hangoztatta, hogy a tőzsdefelügyelet fokozza a piaci manipulációk elleni erőfeszítéseit.

A terv, amelyet végrehajtunk, agresszív. Ez a helyes terv - mondta Bush, figyelmeztetve, időre lesz szükség ahhoz, hogy teljesen hasson.

Az Egyesült Államokban a hitelpiacok továbbra is be vannak fagyva a központi bankok összehangolt nemzetközi kamatcsökkentése, továbbá a kormányzatilag garantált betétbiztosítások összegének megnövelése ellenére. Az értékpapírpiacok drámai zuhanása pénteken is folytatódott, erősítve azokat a félelmeket, hogy globális recesszió, sőt depresszió következhet be.

Bush annak kapcsán, hogy találkozni fog a fejlett ipari államok G7-es csoportjának pénzügyminisztereivel, kijelentette: egyértelmű az üzenet, "mindannyian benne vagyunk (a válságban), együtt fogunk túljutni rajta". Az amerikai népnek nem kell aggódnia az ország gazdaságának jövője miatt - zárta beszédét Bush elnök.