Felfüggesztéssel kezdett az OTP, esik a BUX

Vágólapra másolva!
Az OTP 8,9 százalékos zuhanással kezdett a Budapesti Értéktőzsdén csütörtökön. Nem sokkal később, 9 óra 03 perckor öt percre fel is kellett függeszteni a részvényt az áresés miatt. Később, hasonló okokból a Mol kereskedése is szünetelt átmenetileg.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 659,27 pontos csökkenéssel, 13 824,83 ponton nyitott csütörtökön.
A legutóbbi, szerdai záró értékéhez képest 4,55 százalékkal gyengült.
Több részvényt is fel kellett függeszteni az esés miatt, így az OTP kereskedése 9 óra 3 perctől 9 óra 8 percig szünetelt. A Rába, a Zwack és a Genesis is átmenetileg fel volt függesztve reggel pár percre.

Az OTP reggel 8,9, a Mol csaknem hat, a Magyar Telekom majdnem 5 százalékos eséssel kezdett. A Richter 0,3 sxzázalékos mínuszban járt a nyitáskor.

Mindez nem meglepő azután, hogy az S&P negatív figyelőlistára tette Magyarország hitelbesorolását. A forint időközben szintén zuhant, majd a Magyar Nemzeti Bank és az Európai Központi Bank megállapodása után ismét erősödésnek indult a magyar deviza, amely 265 forint/euró környékén járt csütörtökön reggel kilenc óra körül.

Esésre számítanak az elemzők

Dobár Péter, CIB Közép-Európai Nemzetközi Bank Zrt. elemzője komoly, akár kétszámjegyű esésre is számít a nap folyamán a vezető részvények, köztük a Mol és az OTP papírok esetében. A magyar részvénypiac helyzete attól függ, mennyire stabilizálódnak a nap folyamán a nyugat-európai tőzsdék - véli az elemző.

Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője az ázsiai és amerikai tőzsdéken tapasztalt esés ellenére mérsékelten borúlátó. Pozitív jelnek tartja az erősödő forintot, mely összefüggésben állhat az MNB és EKB között csütörtökön bejelentett 5 milliárd eurós megállapodással. Összességében nyitáskor komoly esésre számít, azonban úgy véli: a kezdeti visszaesés akár növekedésre is válthat a nap folyamán.