Az euróövezetben is dőlhetnek a dominók

Vágólapra másolva!
Az utóbbi napokban az IMF és az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed közös akcióval feljavította a legerősebb felzárkózó gazdaságok pénzügyi piacait, nehogy a Magyarországnak megítélthez hasonló, de még nagyobb pénzügyi mentőhálókra legyen szükségük. Eközben azonban éppen a magyarországihoz hasonló helyzet van kialakulóban egyes fejlett, euróövezeti országok állampapírpiacán.
Vágólapra másolva!

Az IMF szerdán új, rövid lejáratú hitelvonalat nyitott meg, a Fed pedig rendkívüli háromhónapos refinanszírozási hiteleket nyújt az öt legszilárdabbnak tartott felzárkózó országnak, továbbá 30 milliárd dolláros devizacserevonalat nyitott meg négy ország - Dél-Korea, Szingapúr, Brazília és Mexikó - központi bankja számára. Az akció a jelek szerint működik, már csütörtökön visszatért a kockázatétvágy Ázsia-szerte: a kormánykötvények drágultak, a valuták emelkedtek.

Legújabban viszont a magyarországihoz hasonló jelenségek láthatók az euróövezet néhány országában - azokban, amelyekben a közadósság és a költségvetési hiány viszonylag nagy. A piacon egyre népszerűbbek a német állampapírok, hozamuk a hétéves lejáratokig egy hét alatt negyed százalékponttal csökkent. Ezzel szemben az olasz állampapírok hozama egy hét alatt meredeken emelkedett.

"Aggasztó újrajátszásaként annak, ami a magyar tőkepiacon történt e hónap elején, és ami az IMF szükségprogramjához vezetett Magyarország számára, Olaszországban gyorsan elpárolog a likviditás" - írta pénteken a Dow Jones hírügynökség elemzői véleményeketre hivatkozva. A jelentésben szerepel, hogy a holland és az osztrák kötvények is alig forognak.

Az olasz államkötvények másodlagos piaca 90 százalékkal szűkült egy év alatt, az olasz központi bank adatai szerint. Szerdán mindössze 100 millió euró értékben volt forgalom a másodlagos piacon a tízéves lejáratú olasz államkötvényből.

Másnap az olasz kormány 3,5 milliárd eurót adott ki erre a lejáratra, de a hozam 5,28 százalékra ugrott az egy héttel korábbi 4,58 százalékról. Az elemzők "igen vonzónak" minősítették az olasz hozamot, de senki sem javasolta a papírok megvásárlását a befektetőknek - írta a hírügynökség.