Gyér forgalom mellett gyengült a forint

Vágólapra másolva!
A budapesti bankközi devizapiacon délután 260,20/40 forint volt az euró árfolyama. A reggeli 255,50-es alsó szélsőérték után délelőtt jellemzően 257-258 forint között alakult az árfolyam, majd délután újabb gyengüléssel 260,90-g jutott, innen korrigált 260,20/40 forintra. A budapesti piacon a dollár is gyengült: az amerikai deviza árfolyama 203,60/90 a pénteki 201,50/80 forint után.
Vágólapra másolva!

Elsősorban az egész régiót érintő, borús képet előrevetítő beszerzési menedzserindexek hatására emelkedett a nap végére 262 forint környékére nőtt a az euró és 205forint fölé a z euró árfolyam - magyarázza a hétfői árfolyammozgását Sörös Csaba a Takarékbank elemezője. Szerinte az egész régióra nyomás nehezedett a nap folyamán.

A Magyar beszerzési menedzserindex mindenkori mélypontjára, 44,7 pontra csökkent októberben,míg a szeptemberi adatot is lefelé módosították 49,9-re a korábbi 50,3-ról. Várakozásaik szerint a beszerzési menedzserindex tovább csökkeni az elkövetkezendő hónapokban és 50 feletti értékek csak akkor várhatóak majd, amikor a magyar gazdaság elindul a válságból való kilábalás útján, bár a jövőre várhatóan negatív gazdasági növekedés tartósan lent tarthatja a mutatót.

A kereskedők szerint egész nap csendesen csordogáló piacon születtek a kötések, elsősorban amerikai eredetű vásárlási és hazai eladási ajánlatok voltak jelen. Az árfolyam alakulását véleményük szerint magyarázza a meglehetősen alacsony likviditás is, úgy vélik, nincs szó valamiféle gyengülő irányzat kibontakozásáról; elsősorban a gyengülő zloty húzta magával a forintot is.

Az állampapírok másodpiacán nem volt látványos forgalom, a kereskedők szerint mindössze két-három nagyobb tétel cserélt gazdát - főként a 2020/A és a 2023/A államkötvények mozogtak. Továbbra is az a jellemző, hogy valódi árjegyzéses kereskedés nem alakul ki, bár a konszolidálódás jelei egyértelműek, az alacsony érdeklődés miatt nem lehet hozamszintekről, üzletekről beszélni - mondták kereskedők. Elmondásuk szerint jellemzően a hazai vevők és a külföldi eladók vannak túlsúlyban a piacon.

A visszafogott érdeklődést, jól mutatják az MNB vételi aukciójának eredményei, hiszen a meghirdetett mennyiséget csupán a 2009/F államkötvény esetében haladták meg a felajánlások, a 2010/C és a 2011/C kötvény esetében elmaradtak attól. A várakozások szerint az év hátralévő részében aligha változik meg ez a kép, a korábban megszokott, valódi piacként működő állampapír-kereskedelem csak a jövő esztendőben éled majd fel - mondták kereskedők.