Adót emelhetnek a szerbek

Vágólapra másolva!
A szerb költségvetés jelenleg parlamenti tárgyalás alatt álló tervezete a társasági nyereségadó emelését tartalmazza, 12 százalékra az eddigi 10 százalékról.
Vágólapra másolva!

A személyi jövedelemadóban egyelőre csökkentést terveznek: az adó egyetlen kulcsát 14 százalékról 12 százalékra kívánják leszállítani, és az adómentes sáv felső határát havi 5000 dinárról 8000 dinárra emelik jövőre, ha a parlament jóváhagyja a kormány költségvetési tervét.

Szerbiában a munkáltatók a kifizetett munkabér 0,75 százalékát fizetik egy segélyalapba, amely a munkanélküliek ellátását szolgálja, továbbá fizetnek a munkavállalóéval azonos mértékű, 12 százalékos munkáltatói járulékot és 32 százalékos egészségügyi hozzájárulást, ebben változás nem várható.

A szerb kormánykoalíció, teljesítendő a tavaszi választási kampány során tett ígéretét - amely szerint az átlagnyugdíjat felemeli az átlagbér 70 százalékára -, már októberben 10 százalékkal megemelte a nyugdíjakat, ami komoly feszültség okozója. A Világbank megbízottai például a múlt héten Belgrádban folytatott tárgyalásaikon azt mondták, hogy a nyugdíjemelést csak akkor érzik a jövő évben is fenntarthatónak, ha január 1-jétől befagyasztják a közszféra dolgozóinak a bérét. Ellenkező esetben Szerbiának hitelfelvételi nehézségekkel kell számolnia.

Ellene mond a nyugdíjemelés annak a belgrádi célkitűzésnek is, hogy a költségvetés GDP-hez mért hiányát a jelenlegi 2,7 százalékról 1,5 százalékra mérsékeljék.