Obama miatt emelkedhet a tőzsde

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 386,39 pontos emelkedéssel, 12 830,25 ponton nyitott hétfőn. A pénteki záró értékéhez képest 3,11 százalékkal erősödött.
Vágólapra másolva!

Erősödést várnak mind az európai, mind a budapesti részvénypiacon hétfőn az MTI által megkérdezett elemzők. Az optimizmus oka, hogy Barack Obama megválasztott amerikai elnök egy új gazdaságélénkítő és -fejlesztési programot jelentett be a hétvégén - mondta el Illés László, a QUAESTOR Zrt. elemzője. Ennek hatására az ázsiai tőzsdeindexek jelentős pluszba kerültek reggel, és az európai börzéken is erős kezdet várható. Az elemző várakozása szerint az optimizmus kitarthat az amerikai tőzsde délutáni nyitásáig.

Az egyes részvényeket illetően Illés László úgy vélte, a BUX fő húzóereje az OTP lesz hétfőn, és kelendőek lesznek a gyógyszeripari papírok is.

Réczey Zoltán, a Buda-Cash Brókerház elemzője szintén azt emelte ki, hogy a piacok pozitívan fogadták Obama állami beruházási programját, amely segíthet az amerikai gazdaságnak kilábalni a jelenlegi válságból. Az elemző szerint az ázsiai piacok reggeli emelkedése komoly erősödést vetít előre Európában is, így a magyar piacon is jelentős erősödésre van kilátás.