Az oroszokat kockázatosabb finanszírozni

Vágólapra másolva!
Leminősítette a közepes befektetői sávon belül Oroszország szuverén devizaadósi besorolását hétfőn a Standard & Poor's, a portfolió- és egyéb tőkeáramlásokban bekövetkezett "éles fordulatra" hivatkozva, amelyek a hitelminősítő szerint megdrágítják és megnehezítik az orosz gazdaság külső finanszírozását.
Vágólapra másolva!

Az S&P hétfői londoni bejelentése szerint az eddigi "BBB plusz/A-2"-ről "BBB/A-3"-ra változik az orosz devizaadós-kockázati osztályzat, a hosszú futamú rubeladósság besorolása pedig az eddigi elsőrendű "A mínusz"-ról átkerül a közepes befektetői sávba, "BBB plusz" osztályzattal.

A tőkeátutalási és konvertibilitási kockázatokat mérő besorolás "BBB plusz"-ról "BBB"-re módosul. A Standard & Poor's az új, rontott besorolásokon is fennhagyta a további leminősítések lehetőségére utaló negatív kilátást.

Az orosz devizaadósi besorolás a hétfői módosítás után megegyezik az S&P által a múlt havi osztályzatrontás óta Magyarországra érvényben tartott minősítéssel.

A hitelminősítő az orosz adósosztályzat lerontásához fűzött londoni elemzésében kiemeli: augusztus óta Oroszország devizatartalékai 583 milliárd dollárról 455 milliárd dollárra süllyedtek.

Az S&P előrejelzése szerint az orosz folyómérleg 2009-ben a GDP-érték 2,6 százalékának megfelelő mínuszba fordul az idei évre várt 5,0 százalékos többlet után, tekintettel a kereskedelmi feltételek meredek romlására.

Jövőre várhatóan a költségvetési egyenleg is hiányt mutat, a gazdasági növekedés pedig erőteljesen lassul. A hitelminősítő számszerű növekedési előrejelzést nem közölt, de egyenes utalást tett arra, hogy orosz recessziót sem tart elképzelhetetlennek, mondván: nominális dollárértéken számolva az orosz gazdaság kibocsátása 2009-ben valószínűleg csökkenni fog.

A térség gazdaságait - köztük EU-tagállamokét - az utóbbi hetekben rég nem látott ütemű leminősítési hullám sújtotta a pénzügyi-likviditási válság hatásai miatt. A Fitch Ratings például a múlt hónap elején egyszerre három EU-tagállam - Magyarország, Románia, Bulgária - szuverén besorolásának rontásáról döntött.

A cég az addig "BBB plusz" szintű magyar besorolást egy fokozattal "BBB"-re csökkentette. A Standard & Poor's novemberben ugyanilyen szintre rontotta a magyar adósosztályzatot.

A Fitch és az S&P Románia minősítését nemrég egyaránt két fokozattal a befektetési sáv alá, az addigi "BBB"-ről "BB plusz"-ra rontotta. Románia az egyetlen ország az EU-ban, amelynek immár több nagy hitelminősítőnél nincs befektetésre ajánlott osztályzata.

Lettország szuverén devizaadósi osztályzatát a Fitch a múlt hónapban a még épphogy befektetésre ajánlott sáv alsó határára, "BBB mínusz"-ra rontotta, súlyos pénzügyi-gazdasági válság kockázatára figyelmeztetve. Ráadásul a rontott osztályzat negatív kihatású figyelőlistára került, ami erőteljes utalás a közeli újabb leminősítés lehetőségére.

Ha Lettország adósosztályzata a jelenlegi szintről tovább csökken, azzal a lett gazdaság besorolása is átkerülne a befektetési szint alatti, spekulatív sávba.