Gyengült, de sávon belül a forint

Vágólapra másolva!
Délután 3 órakor 264,30 forint/euró árfolyamon üzleteltek a hazai devizával a budapesti devizapiacon. Ez a nyitó árfolyamhoz képest majdnem egy forintos gyengülés.
Vágólapra másolva!

Valamivel gey óra után eladói nyomás alá került a forint és rövid idő alatt majdnem másfél forintot gyengült. Bari Csaba, a Buda-Cash szakértjeelmondta, hogy 260-nál és 264,50-nél jelentős technikai határ van, mert ezeken az árfolyamokon sok fedezeti ügylet született, így valószínűleg ezt a két szintet nehéz lesz áttörnie az árfolyamnak. A jelek arra utalnak, hogy az elemző pontosan látta a helyzetet, hiszen a forint gyengülése 264,50 -nél abbamaradt, és az árfolyam erről a támaszról visszapattant.

Az elwemző arról is berszámolt, hogy a piac jó hírként kezeli a 4,2 százalékos mért inflációt, ugyanis egyrészt az elemzők 4,8 százalékos áremelkedést vártak, másrészt ilyen alacsony mértékű drágulást 2006. augusztusa óta nem látott Magyarország. Az alacsony infláció azonban rövid nem vezet szükségszerű kamatcsökkentéshez, Simor András jegybankelnök úgy nyilatkozott, hogy nem szeretnék elhamarkodott lépéssel gyengíteni a hazai devizát, azonban azt is hozzátette, hogy az alacsony infláció nagyon jó jel. Az elemzők között nincs konszenzus a december 22-i jegybanki kamatdöntésről, azonban az inflációs adat és a jegybanki nyilatkozatok együtt mindenképpen kedvezőek a forintra nézve.

14 óra 45 perckor a dollárért 198,80 forintot, a svájci frankért 167,30 forintot adtak a devizapiacon.