Leépítés az Elandersnél

Vágólapra másolva!
Több mint harmadával, 95 dolgozóval csökkenti létszámát az Elanders Hungary Kft. zalalövői nyomdaipari üzeme - közölte az MTI-vel pénteken a svéd tulajdonú cég ügyvezetője. A polgármester szerint emiatt akár 40 százalékkal is csökkenhet a cég helyiadó-befizetése.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Per Brodin ügyvezető elmondta: a jelenleg 258 alkalmazottat foglalkoztató társaság szerdán jelentette be a munkaügyi központnak a leépítési szándékot. "Piaci kapacitásunkat a jelenleg a világban megfigyelhető piaci helyzet és a gazdasági kilátások miatt vagyunk kénytelenek csökkenteni" - tette hozzá.

A cégnél nincs külön kollektív szerződés, ezért a munka törvénykönyvében rögzített feltételeknek megfelelően zajlik majd az elbocsátás. A hivatalos bejelentéstől számítva tehát 30 nap múlva kapják meg a dolgozók az elbocsátásról szóló dokumentumokat.

Az ügyvezető hangsúlyozta ugyanakkor, hogy terveik szerint a jövő évben olyan változtatásokat, fejlesztéseket szándékoznak végrehajtani, "amelyek új vevőket hozhatnak", új nyomdaipari termékek előállítására készülnek.

Az Elanders Hungary Kft. többségében elektronikai termékekhez készít használati, kezelési útmutatókat és kézikönyveket, az ebben az iparágban jelentkező visszaesés miatt csökkentek a megrendeléseik. A svéd társaság 2001-ben nyitotta meg üzemét Zalalövőn, ahol a környék legnagyobb munkáltatójának számít.

Kozma János, a város polgármestere az MTI-nek úgy becsülte: az Elanders évente közel 40 millió forintos helyi adó befizetése akár 40 százalékkal is csökkenhet jövőre. Úgy gondolja, hogy szociális problémákat is okoz majd a térségben a leépítés, hiszen nemcsak városbeliek dolgoznak a nyomdaipari vállalkozásnál, de távolabbról, például Vas megyéből is járnak át dolgozók.

A polgármester csütörtökön a cég vezetésével is tárgyalt a kialakult helyzetről, és tudomása szerint a szakszervezetekkel is egyeztetések folynak, mielőtt januárban elkészül az elbocsátandó dolgozók listája.