Érezhetően csökkenhet az OTP nyeresége

Vágólapra másolva!
A korábbi években megszokott negyedik negyedéves nyereségadatoktól elmaradhat a múlt év utolsó három hónapjában elért OTP-eredmény - írja a Napi Gazdaság. A bank az ukrán leánybank eladásáról szóló hírek kapcsán közölte, nincs értékesítési kényszer. A részletesebb elemzői nyereségprognózisok egy hét múlva láthatnak napvilágot.
Vágólapra másolva!

Az OTP Bank utolsó negyedéve a megugró költségek miatt általában is gyengébb szokott lenni, ugyanakkor tavaly várhatóan nem fizetett annyi jutalmat a pénzintézet, mint a korábbi években.

Nyomot hagyhat a negyedéves nyereségen a céltartalékok növekedése, a hitelportfólió minőségének romlása. A piac számára vélhetően nem is a nettó eredmény lesz a legérdekesebb, hanem az említett tételek alakulása - mondta a Napi Gazdaságnak Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank elemzője, aki hozzátette: nem valószínű ugyanis, hogy 5 milliárd forint profit ide vagy oda számottevően befolyásolná a bankpapír jegyzését.

A bank szempontjából nem a tavalyi, hanem az idei év lehet érdekes. Erről az OTP menedzsmentje erről egyelőre nem ad sok információt, de ez nekm is várható el, hiszen a szektortársak is csendben vannak. A korábban ígért 50 milliárd forintos negyedéves átlagnyereség valószínűleg nem lesz tartható - fogalmazott Herczenik.

Az orosz és az ukrán piacon felmerült problémákat az OTP kezelni tudja, nagy gondot az jelenthetne, ha a magyar és a bolgár pioacon is tömegessé válna a hitelek romlása - vlekedett Dobár Péter. A CIB Bank részvényelemzője szeirnt komolyabb gobndokkal egyelőre csak Ukrajnában kell számolni.

Az ukrajnai leánybank esetleges eladásáról szóló sajtóhírek kapcsán az OTP jelezte, a cég folyamatosan nézi és értékeli a tranzakciós lehetőségeket, ugyanakkor nincs szó értékesítési kényszerről. A társaság eddigi az eddigi gyakorlatot követi a jövőben, vagyis csak olyan ügyleteket hajt végre, amelyek növelik a részvényesi értéket és növelik a befektetői bizalmat.